Zatvoren FEST – „Nitram“ najbolji film, nagrada i za „Strahinju Banovića“

Kultura 06. mar 202221:37 > 22:121 komentar
Izvor: Dragan Mujan/Nova.rs

Pedeseti FEST zatvoren je večeras dodelom nagrada, a najviše priznanja pripalo je filmu "Optužujem". Najbolji film je „Nitram“, a nagradu je dobio i "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića.

Svečanu ceremoniju zatvaranja vodila je Katarina Radivojević. Žiri, čiji je predsednik bio glumac Miloš Biković, priznao je da je posao bio „težak i izazovan zbog brojnih kvalitetnih ostvarenja koja su ove godine bila u selekciji“.

Katarina Radivojević je na početku podsetila da se Fest odvijao u komplikovanim okolnostima – pandemiji koja je pri kraju, ali uz rat koji je u toku u Ukrajini, međutim da su filmovima želeli da pošalju poruke optimizma i mira. Tokom 50. FEST-a prikazano je 92 ostvarenja u više selekcija.

Nagrada „Fedeora“ za najbolji evropsko-mediteranski film pripala je filmu „Optužba“ Ivana Atala, kojim, kako je obrazložio žiri, „pokreće goruća pitanja o seksualnom zlostavljanju i iznosi ih na način da suočava sve sukobljene strane“, dok je priznanje „Milutin Čolić“ za najboljeg reditelja srpskog filma, nazvano po osnivaču FEST-a, kako je saopštila Dubravka Lakić, filmska kritičarka i članica žirija, jednoglasno otišlo u ruke Stefanu Arsenijeviću za film „Strahinja Banović“.

Arsenijević se, primajući nagradu, zahvalio i istakao da je „posebno emotivno kada dobijete nagradu u svom gradu, zemlji“.

„A naročito je emotivno kada dobijete nagradu koja nosi ime osnivača FEST-a i to na jubilarnom izdanju festivala“, poručio je Arsenijevi, čiji je film prethodno ovenčan najvećim priznanjima na festivalu u Karlovim Varima gde je premijerno i prikazan.

Nagrada „Nebojša Đukelić“ za najbolji film iz regiona, kako su naveli članovi žirija koje je predvodila Biljana Srbljanović, pripala je filmu „Mrak“ Dušana Milića kao „besprekornoj studiji žanra, zasnovana na iskonskom ljudskom strahu od nepoznatog“. Milić je primajući priznanje naglasio koliko mu je drago što je žiri prepoznao njegovo ostvarenje, dodavši da je sam Đukelić, kao vrsni filmski poznavalac, mnogo uticao na to da reditelj i sam zavoli film.

Posebno, specijalno priznanje u okviru selekcije „FEST fokus“ dodeljena je filmu „Heroji“ Gorana Nikolića, jer „odiše hrabrom vizijom“.

„Drago mi je što je autentičnost i beskompromisnost nisu i dalje zaboravljeni u ovoj zemlji. Ali, najveći uspeh ovog filma biće ako samo jedna osoba nakon gledanja „Heroja“ poželi da se bavi filmom“, rekao je Nikolić na svečanosti.

A glavna nagrada u ovoj kategoriji otišla je ostvarenju „Svet posle nas“, jer na „duhovit i iskren način uspeva da uhvati duh generacije“.

Tradicionalno su dodeljene nagrade „Beogradski pobednik“ i to u kategorijama – najbolji film, režija, scenario, najbolja ženska i muška uloga.

Miloš Biković, predsednik žirija Glavnog takmičarskog programa, u kome su još bili i Tamara Dragičević, Đerđi Raduli, Agriris Papadimitropulos i Toni Gojanović, istakao je da je veliko zadovoljstvo raditi kada imate mnogo više dobrih filmova koji su zaslužili nagrade nego samih nagrada.

Posebno priznanje pripalo je filmu „Kućni pritvor“.

Za Najbolji debi proglašena je Sonja Tarokić za film „Zbornica“, a hrvatska rediteljka se u video poruci zahvalila, priznavši da je veoma iznenađena.

Najbolju mušku ulogu, prema mišljenju žirija, ostvario je Kejleb Landri Džouns u filmu „Nitram“ Džastina Kurcela, a žensku Suzan Žuane za rolu u ostvarenju „Optužujem“.

Priznanje za najbolji scenario otišlo je takođe za film „Optužujem“, a nagrada za najbolju režiju pripala je Dini Dumi za ostvarenje „Sestre“. Ona je primivši nagradu uz ogroman aplauz kazala kako je ovaj film nastao zahvaljujući FEST-u, jer je bio pre četiri godine deo programa „Fest Forward“.

Za najbolji film proglašen je „Nitram“ Džastina Kurcela, jer se, kako je obrazložio žiri, bavi suštinskim izazovima, nedostatkom komunikacije i ljubavi. Kurcel je u video poruci kazao da je počastvovan nagradom, „pogotovo što je u pitanju film na koji je veoma ponosan“.

Počasni dobitnik „Beogradskog pobednika“ je američki producent, scenarista i reditelj Din Devlin, koji uskoro u Srbiji počinje snimanje nove naučnofantastične serije. Publika se podsetila ovom prilikom u video insertu njegovog bogatog opusa – ovaj Njujorčanin proslavio se saradnjom sa Rolandom Emerihom, sa kojim je napisao i producirao hitove „Univerzalni vojnik, „Dan nezavisnosti“, „Godzila“, a rediteljski debi bilo je ostvarenje „Geostorm“ iz 2017. godine sa Džerardom Batlerom u glavnoj ulozi.

„Hvala vam. Kada su me obavestili o nagradi bio sam počastvovan, ali i iznenađen. Filmovi koje sam radio nisam pravio za kritiku i nagrade, već da zabavim publiku bar na sat, dva. Nagrade su dolazile od običnih ljudi. Kad sam ovde radio film pre koju godinu, prišla mi je žena i upitala me da li sam ja Din Devlin. Možete li zamisiti koliko sam bio šokiran – da je neko mene u Beogradu prepoznao“, rekao je Devlin.

Umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl poručili su da je ovaj Fest bio mera njihovih mogućnosti u ovim okolnostima. Pantelić se zahvalio stvaraocima i publici, „uz nadu da će 51. FEST biti održan bez boleština i rata.“

Jubilarni FEST svečano je zatvoren koncertom filmske muzike Simfonijskog orkestra RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, koji je izvodio muziku iz čuvenih filmskih hitova kao što su „Ratovi zvezda“, „Indijana Džons“, „Supermen“, „Hari Poter“ … Sve ove kompozicije potpisao je jedan od najvećih kompozitora filmske muzike našeg doba – Džon Vilijams, koji je 8. februara proslavio 90. rođendan.

Tokom desetak dana Festa održano je 380 projekcija filmova, od čega devet premijera domaćih ostvarenja, na festival je došlo 116 gostiju, a do juče je prodato 52.000 ulaznica – ovo je suma sumarum ovogodišnjeg, 50. izdanja najvažnije filmske smotre u nas, saopštili su organizatori uoči zatvaranja manifestacije.

Komentari

Vaš komentar