Završen drugi deo Berlinala, nagrada za film „Gospodin Bahman i njegov razred“

Kultura 20. jun 202122:15 > 22:18 0 komentara
Jens Kalaene/Pool via REUTERS

Dodelom nagrada publike u Berlinu je u nedelju završen i drugi deo ovogodišnjeg Berlinala koji je zbog pandemije koronavirusa bio podeljen na dva dela, a glavnu nagradu publike dobio je nemački dokumentarni film "Gospodin Bahman i njegov razred".

Na kraju drugog dela Berlinala, tokom kojeg je izbor filmova iz prvog dela festivala koji je održan online bio prikazan širokoj publici, dodeljene su i nagrade publike.

Nagradu publike za najbolji film dobio je dokumentarni film „Gospodin Bahman i njegov razred“ nemačke redateljke Mari Spet koji je u martu osvojio i specijalnu nagradu žirija Srebrnog medveda.

Drugu nagradu publike dobio je takođe dokumentarni film „Izgubljena šuma“ reditelja Luiza Bolnjesija.

U prvom delu festivala Zlatnog medveda za najbolji film dobilo je delo rumunskog reditelja Radua Judea „Baksuzno bubanje ili bezumni pornić“.

Letni deo ovogodišnjeg festivala održan je zbog epidemioloških mera pred publikom u berlinskim letnim bioskopima. Od 9. do 20. juna prodato je oko 60.000 ulaznica za projekcije filmova koji su stručnoj publici i novinarima bili onlajn putem prikazani tokom prvog dela festivala početkom marta.

Na redovnim izdanjima Berlinala, koji je kao jedini od glavnih filmskih festivala otvoren i za publiku, se proda više od 300.000 ulaznica.

Državna sekretarka za kulturu Monika Gruters je pohvalila organizatora koji je u otežanim pandemijskim okolnostima uspeo da ostvari ovogodišnji festival.

„Ovaj Berlinale će nam ostati u sećanju kao događaj kojim su se ispunila naša najlepše nada u ponovno oživljavanje kulture“, rekla je Gruters na kraju Berlinala.

Berlinale je zbog pandemijskih mera ova godine održan u dva dela: prvi deo onlajn putem, i drugi deo pred publikom. Sledeći Berlinale bi trebalo da bude održan u redovnom terminu u februaru iduće godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!