Završen Kustendorf, Zlatno jaje izraelskom animiranom filmu „Pismo svinji“

Kultura 29. jan 202323:12 1 komentar
Filip Krainčanić/Nova.rs

Šesnaesti filmski i muzički festival Kustendorf koji se održavao pod sloganom "Umetnost iznad svega", završen je večeras uz dodelu nagrada mladim autorima, a Zlatno jaje za najbolji film otišlo je u ruke izraelskoj rediteljki Tal Kantor za animirani film "Pismo svinji".

Priča filma „Pismo svinje“ počinje kada starac, preživeli iz holokausta čita pismo napisano svinji koja mu je spasila život. Mlada učenica slušajući njegovo svedočenje tone u čudan san u kome se suočava sa pitanjima identiteta, kolektivne traume i sa ekstremima ljudske prirode.

Povezane vesti

„Ovo je moj prvi nezavisni film. Baziran je na mojoj ličnoj priči. Odrastala sam u Izraelu i svake godine u školi na naše časove dolazili su oni koji su preživeli holokaust kako bi svoja iskustva pričali đacima. Nekada su to emotivne priče, ali često su strašno mračne i teške. Kada vam se to ponavljaju svake godine u vama se talože traume. Ovo nije još jedan film o holokaustu, već o trećoj generaciji i nasleđenim traumama koje su nastale slušajući sve te strašne priče. Želela sam da pokažem koje posledice to ostavlja, kako se ophodimo prema mladima i na koji način im prenosimo naša iskustva“, kazala je za Nova.rs Tal Kantor.

„Srebrno jaje“ otišlo je u Mongoliju, rediteljki Dulmi Purev-Očir za film „Sneg u septembru“. „Bronzano jaje“ dodeljeno je filmu „Afrikat“ mađarske rediteljke Ane Đimeši. Nagrada za najbolju fotografiju, „Vilko Filač“ dobio je Grk Evi Kalojiropulu „Na Kserksovom tronu“. Nagradu publike dobio je film „Povetarac“ Hemidreze Gasemija.

Timuru Murotovu dodeljena je nagarada za najpoetičniji film „Kasete“.

Festival Kustendorf odlučio je da dodeli i Specijalno priznanje rediteljki iz Srbije, Aleksandri Lazarovski za film „Više od života“.

U takmičarskom programu 16. Kustendorfa, bilo je prikazano 14 filmova, a o nagradama je odlučivao međunarodni žiri koji su činili: italijanska rediteljka Suzana Nikjareli, proslavljeni glumac Slavko Štimac i izraelski producent, reditelj i scenarista David Noj. O nagradi „Vilko Filač“ odlučili su direktor fotografije Vladan Radović i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak.

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja, dodeljena je nagrada festivala „Drvo života“ istaknutom srpskom dramskom piscu, scenaristi, reditelju i akademiku Dušanu Kovačeviću. Pored omaža posvećenog stvaralaštvu ovog proslavljenog autora, na završnoj večeri festivala izvedena je i tačka iz baleta „Ko to tamo peva“, kompozitora Vojislava Vokija Kostića u izvođenju baletskog ansambla Narodnog pozorišta.

Tradicionalno, na zatvaranju festivala nastupio je i AFA „Svetozar Marković“ iz Kragujevca.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare