Završena prva faza digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja

Kultura 14. sep 202115:3910 komentara
Izvor: FoNet/Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da je na osnovu Sporazuma o saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije, Narodnim muzejem u Beogradu i Srpskom akademijom nauka i umetnosti, "uspešno realizovana prva faza digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja".

„Snimanje je obavljeno u posebno pripremljenoj prostoriji Narodnog muzeja, a u tu svrhu su korišćeni najsavremeniji skeneri prilagođeni za digitalizaciju osetljivog materijala kulturnog nasleđa. Definisanje parametra snimanja kao i samo snimanje je povereno stručnjacima iz Audiovizuelnog arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti, pod nadzorom konzervatora Narodne biblioteke i kustosa Narodnog muzeja“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo navodi da je Miroslavljevo jevanđelje digitalizovano u pet varijanti, a svaka strana i svaka iluminacija sa jednim ili dva svetlosna tela, što je omogućilo da se vidi svaki detalj, kao i cela knjiga.

„Кao krajnji rezultat, kroz proces digitalizacije napravljeno je oko 2.000 snimaka najvišeg kvaliteta koji obuhvataju 400 iluminacija. U narednu fazu je uključena prezentacija digitalizovanog materijala kroz Pretraživač kulturnog nasleđa, kao i sajtove nadležnih institucija kako bi Miroslavljevo jevanđelje postalo dostupno kako domaćoj tako i stranoj publici“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ocenjuje da je Miroslavljevo jevanđelje najznačajniji ćirilički spomenik srpske i južnoslovenske pismenosti iz 12. veka, koga je UNESCO 2005. godine uvrstio u svoju biblioteku „Pamćenje sveta“ čime je postao deo 120 najvrednijih dobara koje je stvorila ljudska civilizacija.

Komentari

Vaš komentar