“Zažmuri se na jedno oko” Nemanje Lađića u galeriji ULUS-a

Kultura 01. maj 202116:12 0 komentara
Nemanja Lađić

Izložba Nemanje Lađića pod nazivom “Zažmuri se na jedno oko” biće otvorena u Galeriji ULUS od 7. do 16. maja.

Nemanja Lađić je prošlogodišnji laureat ULUS-ove Jesenje izložbe i tim povodom mu se priređuje izložba u galeriji Udruženja.

„Skoro svaka fotografija danas, pored sirovog vizuelnog materijala sadrži i informacije o vremenu, lokaciji, tehničkim parametrima ekspozicije, kao i samom sadržaju kadra, koji se softverski analizira da bi se detektovali motivi, pa čak i identitet fotografisanih ljudi. Sve te dodatne informacije olakšavaju pretraživanje i grupisanje fotografija, njihovo međusobno dovođenje u vezu po nekom kriterijumu pretrage. Jedna od mogućnosti koja je postala masovno dostupna jeste da se kroz analizu sadržaja nekoliko fotografija istog objekta, rekonstruiše oblik samog objekta. Taj postupak se naziva fotogrametrija i spada u metode 3D skeniranja“, rekao je Lađić obrazlažući koncepciju izložbe.

U odnosu na fotografije od kojih su nastali, 3D skenovi nam pružaju mogućnost da motive sagledamo sa svih strana. Ali pored formalne “rečitosti”, duh i atmosfera motiva koji opažamo na fotografijama, nedostaju njihovim 3D ekvivalentima.

„U tom smislu su 3D skenovi zanimljiva metafora za savremene tehnoške tendencije. Umesto duha trenutka, oni predstavljaju šuplje ljušture objekata, što oslikava utopijski aspekt nastojanja da se sačuva, vrati, ponovo proživi momenat koji je zabeležen. Umesto da omoguće trajanje, oni demonstriraju urušavanje“, dodaje on.

Na izložbi će biti prikazane tri video instalacije, koje će svaka za sebe, predstavljati putovanje kroz memoriju, odnosno pokušaj da se ponovo prožive određeni događaji ili čitavi periodi. Dok se akteri samih događaja, koje karakteriše neprekidna akcija, pamte kroz gestove, pokrete ili reči, neposredno okruženje deluje statično i nepromenljivo i zato se upravo ono doživljava kao svedočanstvo samog događaja. Iz tog razloga, video instalacije se fokusiraju na lokacije i neposredno okruženje, koje je, kada se šire sagleda, takođe nestalno i neuhvatljivo.

Lađić je rođen u Beogradu 1984. Diplomirao je na Vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2009. u klasi prof. Mrđana Bajića, a 2011. završio Transmedia program na Sint Lukas univerzitetu u Briselu. Izlagao je trinaest puta samostalno i učestvovao na preko pedeset grupnih izložbi, među kojima su Grad i građani (Rijeka, 2019), Bit Rot (Haselt, 2018), Behind the Image (Augsburg, 2018), Prošireni predeo (Kulturni centar Beograda 2017), Prostori odstupanja (Salon MSU, Beograd 2015), 8 načina da se prevaziđu prostor i vreme (Salon MSU, 2013) i druge.

U svojim video instalacijama koristi prvenstveno različite arhive snimaka, gde kroz komponovanje njihovih elemenata istražuje uticaj savremenih sredstava komunikacije na pouzdanost našeg procesa opažanja u kreiranju narativa i istorije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!