Žbanić: Nezvanično, RTS o filmu Quo vadis, Aida mora da se konsultuje sa Vučićem

Kultura 12. jun 202212:05 83 komentara
quo vadis aida kvo vdis aida film
Deblokada produkcija

Bosanskohercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić izjavila je da joj je u razgovorima oko mogućnosti prikazivanja njenog filma “Quo vadis, Aida” na Radio televiziji Srbije neformalno rečeno da bi o tome prethodno morali da se konsultuju su predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Navela je da je nju "to neshvatljivo", te zapitala "zašto o tome treba da se pita predsednik države…?, preneo je vojvođanski portal Autonomija.

„Znam samo da nikad ne bih mogla da živim u državi u kojoj se o prikazivanju jednog filma pita predsednik države…”, kazala je Žbanić.

Povezane vesti

Ona se obratila publici preko video linka, u okviru Autonomnog festivala žena (AFŽ) u Novom Sadu, gde je višestruko nagrađivan film “Quo vadis, Aida” prikazan sinoć i preksinoć, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Dodala je da ne može da razume zbog čega se “Quo vadis, Aida?” ne prikazuje u Srbiji, iako je 2006. njen film “Grbavica” imao projekcije i veliku publiku u Beogradu.

“To mi je neshvatljivo… To znači da je danas atmosfera puno gora”, ocenila je ona.

Prethodno je u Srbiji taj film zvanično javno prikazan jedino u Novom Pazaru, dok na nacionalnim televizijskim frekvencijama nije emitovan.

Film „Quo vadis, Aida“ dobitnik je ovogodišnje evropske nagrade LUX, koju dodeljuju Evropski parlament i Evropska filmska akademija, u partnerstvu sa Evropskom komisijom i Europa Cinemas.

Proglašen je prethodno i za najbolje evrpsko ostvarenje na 34. dodeli Evropskih filmskih nagrada u decembru 2021., a kao kandidat Bosne i Hercegovine ušao je u uži izbor za nagradu Američke filmske akademije Oskar.

AFŽ treći put održava u Novom Sadu, od 6. do 12. juna.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare