„Žena koja se odupire društvenom oblikovanju“: Predstava „Deca“ na Belefu

Kultura 24. jun 202411:28 0 komentara
Promo/Nina Đurđević

Predstava Deca po istoimenom nagrađivanom romanu poznate srpske dramske spisateljice Milene Marković, u režiji Saše Božića, premijerno će biti izvedena u Srbiji u četvrtak, 27. juna, u okviru Beogradskog letnjeg festivala BELEF u Narodnom pozorištu u Beograd, navodi organizatori u saopštenju.

U saopštenju se takođe navodi da će iste večeri biti izvedena istoimena opera u 17 pesama na muziku Irine Popović po romanu Milene Marković u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, koja je premijerno izvedena 2022. godine.

„Deca postaju izjava o autentičnoj moći umetnosti, identitetu žene koja se odupire bilo kakvom društvenom oblikovanju i svetu koji obećava utopiju večne mladosti koja odjekuje anksiozno-ekstatičnim zvucima noćni klubovi. Prepoznatljivi rediteljski rukopis Saše Božića Decu gradi kao pejzaž subverzivne igre identiteta, vaspitanja, majčinstva i sećanja u osluškivanju potrošnje vremena. Prostorom igre dominiraju deca, koja se u njemu pojavljuju u metaforičkom obliku: kao mali ljudi, nezaštićeni i ugroženi, i kao odrasli koji se nisu snašli a zapravo su još uvek ranjena deca koja se pretvaraju da su velika“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Deca je, navodi se, žanrovski hibrid pesme i romana u stihu i obuhvata 163 stranice furiozno ispisanog teksta bez ijednog znaka interpunkcije, osim završnog perioda. „Tekst je prvenstveno zasnovan na dramatici i može se čitati kao svojevrsni dramski monolog. Pesma/roman Milene Marković Deca dobitnik je 68. NIN-ove nagrade za najbolji roman na srpskom jeziku u 2022. godini, a u poslednjih godinu dana postala je prava regionalna književna senzacija“, saopšteno je.

Predstavu Deca u režiji Saše Božića, kako se navodi u saopštenju, izvode glumice i izvođači – Nataša Dangubić, Jelena Miholjević, Barbara Nola, Ivana Roščić i Viktorija Bubalo.

Promo/Nina Đurđević
Promo/Nina Đurđević
Promo/Nina Đurđević

„Svi oni oslikavaju priču Milene Marković, književnice, majke deteta sa smetnjama u razvoju i osobenog lika koji priča o njenom životu – od detinjstva do zrelog ženskog života, majčinstva i pisanja“, navodi se.

Beogradski letnji festival BELEF, pod sloganom Dobra priča, biće održan od 20. juna do 7. jula i predstaviće više od 17 predstava, od kojih je sedam premijernih, sa osam ekskluzivnih gostiju iz regiona: četiri predstave iz Hrvatske, tri iz Bosna i Hercegovina, jedan iz Sjeverne Makedonije i jedan iz Crne Gore.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!