Žilnik ispričao kako su mu dali pristupnicu stranci kao „ugovor“ o novcu za film

Kultura 03. dec 202114:51 11 komentara

Festival autorskog filma, 27. njegovo izdanje, završava se večeras filmom "ŽŽŽ - Žurnal o Želimiru Žilniku" Janka Baljaka.

Osvrnuvši se na spornu odluku Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, koji je odbio da finansira njegov kao i filmove Srđana Dragojevića i Gorana Markovića, Žilnik je ispričao kako se „pristupnica“ političkoj stranci na vlasti oduvek nudila kao rešenje problema.

Povezano:

Mi sada ovde imamo diskusiju oko FCS i finansiranja, a moram da kažem, oduvek je tako bilo, kaže Žilnik.

On navodi da je u jednom momentu snimao film i bio direktor TV filma u Novom Sadu i da jedino u Novom Sadu nisu dobili nikakvu pomoć. „I odem ja u ministarstvo kulture Vojvodine i odem kod ministra za kulturu i kažem – radimo jedan film, snimili smo pola, ali dobro bi bilo – imam ideju da snimamo u Petrovaradinu i Novom Sadu, jedno pet, šest dana, jel možete da nam date – mislim da sam tražio 15.000 evra. On kaže: pa, to je mala cifra za film. Ja kažem, pa mi ćemo tu i malo raditi. On kaže: ne moramo da idemo na sastanak, evo ima tu formular, potpišite. I sada ja pogledam i piše pristupnica SPS. Ja kažem – pa, gospodine, ja sam tražio neki papir da sklopimo sporazum ili ugovor. A on kaže – ovo je dovoljno, to je to. I ja izađem iz kancelarije. Hoću da kažem, to je ta naša ludost koja ne prestaje“, naveo je Žilnik.

Upravni odbor Filmskog centra Srbije (FCS) saopštio je da će biti ponovljen konkurs za eminentne reditelje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare