Zlatna antena za najbolju žensku epizodnu ulogu nosiće ime po Radmili Savićević

Kultura 26. sep 202120:59 2 komentara
Youtube/printscreen

Nagrada Zlatna antena za najbolju žensku epizodnu ulogu od ove godine nosiće ime po legendarnoj glumici Radmili Savićević, saopštili su organizatori Festivala drama i serija (FEDIS).

Nastavljajući tradiciju pa posle nagrade za najbolju mušku glavnu ulogu “Ljubiša Samardžić” i nagrade Zlatna antena za najbolju žensku glavnu ulogu po Mileni Dravić, još jedna naša legendarna dramska umetnica imaće nagradu sa svojim imenom na manifestaciji posvećenoj TV dramama i serijama, navodi FEDIS.

Legendarna glumica rođena je kao Radmila Milenković 8. februara 1926. godine u Kruševcu, gde je i započela glumačku karijeru u lokalnom pozorištu, a odigrala je više od 70 uloga na filmu i televiziji, ali je svoje najzačajnije role odigrala upravo u TV serijama.

Ostaće upamćena kao gazdarica Savka u “Diplomcima”, Violeta u “Kamiondžijama”, Baba Tomanija u seriji “Babino unuče”, Šurdina baba u “Vrućem vetru”, Vuka Petrović u “Pozorištu u kući”, Žarka u “Boljem život” i na kraju kao Riska Golubović u “Srećnim ljudima”, za koju je dobila nagradu Novosti – Ona i on, na festivalu u Nišu zajedno sa Velimirom Batom Živojinovićem, 1994. godine.

Preminula je na dan rođenja 2001. godine u Beogradu i sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Bila je udata za kolegu Božidara Savićevića.

Ovogodišnji, 11. međunarodni Festival drama i serija FEDIS, biće održan od 5. do 7. oktobra 2021. godine u Domu omladine Beograda uz učešće 16 serija iz Srbije i regiona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare