Bal vampira na raskućenoj zemlji

Lični stav 26. jun 202408:26 3 komentara
N1

Nema novih početaka na prostorima starog Balkana. Kao da su sve priče već viđene i davno ispričane.

Piše: Dejan Radulović, autor dokumentarne TV reportaže „Slike života“ koja se emituje na N1 nedeljom od 15:15.

Taj krug koji se stalno pominje je kao ciklon koji se s vremena na vreme pojavi, opustoši šta vredi, odnese, pa se onda vrati kad razveje po svetu ono što je pokupio u tim svojim besomučnim naletima na sva moguća materijalna dobra, a pre svega na ono što je najvažnije na jednom prostoru, a to su ljudi. Jer kad se taj najvažniji resurs satre, raskući i zatre, onda nikakva graditeljska vašarišta nisu važna.

Za gospodare života i smrti nije bilo važno ni da za senatore imenuju konja, da unište čitav narod i državu kako bi za dan više produžili bal vampira na pozornici Veriga sveta, kako se nekada nazivalo poluostrvo prvih civilizacija i kultura, evropskih i svetskih, da.

Velike krize, ratovi, glibovi mutnih voda ostavljali su iza sebe ne samo materijalnu već najčešće i mentalnu bedu koja je umela da iznedri takve figure koje su pod plaštom naopakog nacionalizma, spiritizma i strogo kontrolisanih bukača (čitaj glasnogovornika tj. medija) postajali kultovi uništenja čitavih tvorevina. Tako je nacional-socijalizam viđen nakon Prvog velikog rata progutao Evropu u plamenu Drugoga rata. Prvi kao da se nije završio, a drugi je već bio tu. Dalje je manje-više poznato i naziva se danas.

Dakle, priče su ispričane, a lekcije ostale nenaučene.

Oni koji su trubili zapravo nisu bili spasitelji nego uništitelji svega što vredi. Njini glasnogovornici, kreatori, sejači mržnje, „inovatori“, skupljači harača, tj. monetarne podloge, su završili diljem planete najčešće dobro situirani tamo gde para vrti gde burgija neće.

Zašto je sve ovo važno? Pa to smo imali na našim prostorima, da kažemo u lokalu. Do u zarez prepisano.

Tako je prestoni grad današnje Srbije vremenom postao „ofšor“ sa stvorovima koje osim ličnog profita, stanja i blagostanja ništa drugo ne interesuje.

A taj recept je primenjen i na ostale regione varoši i, da tuga bude veća, sistematski uništena sela gde se priroda i sve ostalo ne samo raskućuje nego i satire. Skroz, da je nema.

Od takozvanog turizma napravljena je arhitektonska kataklizma. Kule i gradovi po planinama, a po starim varošima koje su kako-tako sačuvale duh tradicionalizma niču zgradurine kao pečurke po užeglom asfaltu. Jeste, to je fatamorgana, samo se predstavlja kao da nije. Šume kao izvori zdravog vazduha se slično kao i devedesetih odvoze kojekude, a gradovi pretvaraju u betonsko metal-staklo novih gospodara vremena naših. I dok se na sva usta govori o zelenoj agendi, a stari politikanti uguravaju u pomenute tokove kako bi nastavili da funkcionišu sličnim intenzitetom, rudna bogatstva teku u nepoznatom pravcu ostavljajući iza sebe pustoš.

I to je već viđeno. I to sve odgovara, čini se, svima. Multinacionalnim kompanijama pre svega. One su multi, znači svetske. Gospodari života su onda „svetski“, vašari koji su nekad bili karakteristika sela i manjih varoši sad postaju svetski. Sve su svi morali da progutaju zbog Ekspa 2027.

A posle, nije važno. „Senatori“ će da se izmeste u neke od pripremljenih brloga kad ne bude ostalo ništa. Može se reći da je slično i to da interes nadvlada osećaj pripadnosti zdravoj zemlji, oblasti, potoku, prirodi i ljudima, ali ne baš u tolikoj meri. Jer gotovo da nema mesta na kome se ne buši i traga za prirodnim resursima. Kao da je tuđe i kao da oni koji navodno odlučuju nemaju ni trunku empatije prema zemlji staroj na brdovitom Balkanu. Trube i fanfare, hvalospevi i čuda. E to jeste fatamorgana koja se servira svakoga dana.

Šta nije slično? Narod koji je odlučio da brani vodu, zemlju i vazduh na Vidovdan se okuplja u Loznici, podno istorijskog Cera, tamo gde su Nedeljice, plodna zemlja i domaćini koji ne daju da Rio Tinto zagospodari dolinom Jadra i šire. Sve drugo već je na tacni sa koje je svako uzeo ono što mu treba.

To još nije bilo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare