Nova teorija: Mona Liza – kineska robinja i Leonardova majka

Lifestyle 03. dec 201414:59 > 15:10
Izvor: REUTERS/Denis Balibouse

Da Vinčijeva Mona Liza bila je kineska robinja i umetnikova majka, nova je teorija Anđela Paratika, istoričara i pisca koji živi u Hongkongu.

Identitet modela za portret koji visi u pariskom Luvru decenijama je predmet različitih teorija, diskusija i spekulacija. Ako je Paratikova teorija tačna, pišu elektronski mediji, to znači da je 15-vekovni majstor Leonardo da Vinči bio polu Kinez.

Paratiko je listu Saut Čajna Morning Post rekao da je gotovo stoprocentno siguran da je Leonardova majka bila sa Orijenta, ali da je za tačno preciziranje da je bila Kineskinja koristio „dedukciju“.

„Jedan bogati klijent Leonardovog oca imao je robinju Katerinu. Posle 1452, godine kada je Leonardo rođen, ona nestaje iz dokumenata. Više tamo nije radila. Tokom renesanse, zemlje poput Italije i Španije bile su pune robova sa Orijenta“, objasnio je on.

Kako bi podržao svoju teoriju, Paratiko takođe se pozivao na Frojdovu teoriju iz 1910. prema kojoj je slika inspirisana umetnikovom majkom i da su neki delovi Da Vinčijevog života i dela imali orijentalnu crtu.

„Na primer, činjenica da je pisao levom rukom sa leva na desno, da je bio vegetarijanac. To je nešto što nije bilo uobičajeno“, rekao je Paratiko listu. „Mona Liza je najverovatnije portret njegove majke kao što je 1910. to rekao Zigmund Frojd. U pozadini Mona Lize nalazi se kineski pejzaž a čak i njeno lice liči na kinesko“.

Koristnici kineske verzije Tvitera – Sina Weibo – odmah su reagovali sa desetinama parodija na ovu teoriju i sliku.

Jedan od korisnika umesto lica Mona Lize stavio je lica kineskog komičara Džao Benšana i britanskog glumca Rouana Atkinsona.

„Sada mi je jasno zašto se smeši tako misteriozno i prikriveno – to je tipično kineska odlika“, komentar je drugog korisnika društvenih mreža.