Otvoren prvi Festival srpske rakije

Lifestyle 05. dec 201414:03 > 14:05
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Prvi Festival srpske rakije otvoren je danas u beogradskom Domu sindikata, a na dvodnevnoj manifestaciji posetioci će imati priliku da probaju voćne rakije proizvedene na tradicionalni način, kao i da ih kupe po povoljnijim cenama.

Festival traje danas i u usubotu, a posetioci će od moći da isprobaju rakuje 25 izabranih proizvođača.

Proizvođač rakije „Ognjena“ iz Prijepolja Miloš Tomašević poručuje da je rakija „jako lepo piće, ali kada se konzumira u normalnim količinama“.

„To je suština rakije, ona popravlja zdravlje, popravlja raspoloženje, popravlja atmosferu, ali za normalne konzumente“, kazao je Tomašević.

On podseća da je proizvodnja rakije ozbiljan i nimalo lak posao. „To je jedan dugotrajan proces, od ubiranja voća do finalnog proizvoda ima dosta nivoa i teško je napraviti dobru rakiju“, rekao je Tomašević.

Festival je otvorio presednik Udruženja proizvođača rakije Ivan Urošević, koji je istakao da je zadatak ove manifestacije da na najbolji način predstavi rakiju kao srpski brend.

„Biti među proizvođačima rakije je velika dgovornost, jer mi smo ono što je slika ovog srpskog proizvoda“, kazao je Urošević i istakao da rakija zaslužuje najviši i najkvalitetniji nivo proizvodnje.

Član Gradskog veća Beograda Radenko Durković smatra da je ovaj festival prilika i da se šira javnost upozna sa svim problemima sa kojima se suočavaju proizvođači rakije.

„Vi najbolje znate s kojim ste se problemima susretali da biste uopšte mogli da učestvujete na ovom festivalu. Ovo je prilika da se i šira stručna javnost bude upoznata s problemima s kojima se suočavate, ali i s privrednim i proizvodni pootencijalima koje donosite“, kazao je Durković.

Inače, proizvođači rakije u Srbiji očekuju da Zakon o jakim alkoholnim pićima ući u skupštinsku proceduru i početi da se primenjuje u prvoj četvrtini 2015. godine. Tim propisima trebalo bi da bude i regulisani i standardi proizvodnje rakije. Festival rakije predstavlja vid podrške tom zakonu.

Za posetioce je obezbeđen niz promotivnih i zabavnih aktivnosti, uz besplatan ulaz i besplatnu degustaciju rakije na svim štandovima.

Radno vreme Festivala je od 11.00 do 22.00 u petak i od 10.00 do 22.00 u subotu.