Dan toplesa – pravo na gole grudi na javnim mestima

Lifestyle 29. avg 201609:48 > 09:57
Tanjug/ AP Photo/ Mark Lennihan

Širom SAD žene su u nedelju obeležile Dan toplesa, zalažući se za jednakost polova i pravo žena da budu golih grudi na javnim mestima na kojima je to dozvoljeno i muškarcima.

Oko 50 žena se u nedelju popodne prošetalo u toplesu na plaži u Los Anđelesu, idući iza velikih rozih grudi na naduvavanje na kojima je bilo napisano „jednaka prava na toples“.

„Moje telo nije zločin“, pisalo je na transparentu koji je nosila jedna od učesnica protesta.

Više desetina žena, kao i nekoliko muškaraca, prošetali su se golih grudi Brodvejom u Njujorku, dok su ih prolaznici zagledali i fotografisali.

Slični događaji su organizovani i u Nju Hempširu, Denveru i još nekoliko gradova.

Tanjug/ AP Photo/Richard Vogel

Predsednica organizacije GoToples Nadin Grej izjavila je da se nada da će ti događaji otkloniti iznenađenje i zaprepašćenost koja se javlja kod ljudi kada vide gole ženske grudi.

„Ovo nastojanje da žene idu u toplesu u 21. veku snažno je kao i želja žena da glasaju u 20. veku. Možda je senzualno, ali nije nezakonito biti senzualan“, rekla je Nadin Grej.

Tanjug/ Rich Beauchesne/Portmsouth Herald via AP

Zakoni o mogućnosti da žene budu u toplesu razlikuju se u američkim saveznim državama.

Dan toplesa (GoTopless day) obeležava se svake godine u avgustu, u nedelju koja je najbliža Danu jednakosti žena, kada Amerikanke obeležavaju dobijanje biračkog prava.

TANJUG/ AP Photo/Mark Lennihan