Istraživanje: Radnicima draža hrana od novčane nagrade

Lifestyle 01. sep 201611:34 > 11:36
Pixabay.com

Istraživači sa Djuk univerziteta došli su do smelog zaključka - radnicima je često veća motivacija da dobiju od šefa picu za "lep početak nedelje", ili poruku podrške i pohvale, nego novčanu nagradu.

Kako prenosi Dejli mejl istraživanje Djuk univerziteta, pica je odlična motivacija na početku nedelje, iako je samo jedna pohvala u vidu „dobro si uradio posao“ najbolja nagrada.

Dan Arijeli sa Djuk univerzita je psiholog koji je proučavanju odnose na radnom mestu.

On je svoje ispitanike, u jednom fabrici u Izraelu, podelio u četiri grupe. Jednoj je obećan bonus od 30 dolara, druga je na kraju nedelje dobijala poruku od šefa u kojoj je pisalo „odlično odrađen posao“, a treća je dobijala na početku svake nedelje vaučer za picu. Četvrta grupa nije dobijala nikakvu „nagradu“.

Besplatna pica je u prvim danima uvećala produktivnost za 6.7 procenata u prvoj grupi, dok je kompliment od šefa doveo do povećanja od 6.6 procenata.

Novčana nadoknada je u prvom danu podigla produktivnost za 4.9 procenata, ali je već drugog dana ta produktivnost pala.

Kada bi se izračunalo na nivou preduzeća, novčana nagrada je „skupa“ a ne postiže željeni efekat, zaključili su istraživači.

Kada se saberu svi razultati studije koja je trajala nedelju dana, reči podrške su imale najveći efekat.

Na kraju perioda istraživanja, ona je najviše podigla produktivnost, dok je novac bio poslednji, čak gori od grupe koja nije dobijala nikakvu nagradu.

Zaključak studije je da ljudi više vole pohvalu – jer bonusi se lako potroše, i ne mogu da održavaju motivaciju kod ljudi.