Crtani filmovi su leglo ubistva i haosa

Lifestyle 17. dec 201412:42 > 12:49
Izvor: Tanjug, AP/Disney

Dečji crtaći češće opisuju smrt od filmova za odrasle i njihovi glavni junaci češće bivaju ubijeni, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje.

Studija je pokazala da glavni junaci dečjih crtaća imaju dva i po puta više šansi da umru od junaka filmova za „velike“, a gotovo tri puta više šansi da budu ubijeni i to često vrlo surovo.

Važni junaci umiru u dve trećine crtaća namenjenih deci u odnosu na polovinu u filmovima za odrasle, pokazala je studija objavljena u Britanskom medicinskom žuralu.

„Umesto nežnijih alternativa tipičnim hororima ili dramama, dečji animirani filmovi su zapravo leglo ubistva i haosa“, navodi se u studiji Ijana Kolmana i Džejmsa Kirkbrajda.

Tanjug, AP/Pixar

Studija je analizirala dečje crtaće sa najvišom zaradom od „Snežane i sedam patuljaka“ iz 1937. do „Ledenog kraljevstva“ iz 2013. Poredila je smrti glavnih likova sa dva filma za odrasle sa najvećom zaradom objavljena iste godine, a da nisu akcioni ili avanturistički film namenjeni deci.

Otkriveno je da su roditelji glavnih junaka pet puta skloniji umiranju u crtaćima nego u filmovima za „velike“.

U „Bambiju“, „Pokahontas“ i „Petru Panu“ junaci su upucani, u „Maloj sireni“ i „Uspavanoj lepotici“ su izbodeni, a životinje su napadale u „U potrazi za Nemom“ i „Tarzanu“. Filmovi sa animiranim automobilima i igračkama nisu uključeni u studiju jer nije jasno da koncept smrti postoji za takve junake.

Studija takođe nije pronašla nikakav dokaz da je nivo nasilja porastao od 1937. i „Snežane“ gde zla kraljica-maćeha pada sa litice bežeći pred poterom besnih patuljaka.