Haljina Merlin Monro prodata za 4,8 miliona dolara

Lifestyle 18. nov 201611:05 > 11:05
Izvor: Reuters/Handout

Kultna uska haljina, koju je Merlin Monro nosila dok je Džonu Kenediju pevala pesmu "Happy birthday", prodata je za 4,8 miliona dolara na aukciji u Beverli Hilsu.

Haljina boje kože sa više od 2.500 rukom ušivenih kristala bila je procenjena na tri miliona dolara pre nego što je ponuđena na prodaju u aukcijskoj kući Džulien.

Haljinu je kupio lanac muzeja „Ripli Verovali ili ne“ (Ripley’s Believe It or Not!). Potpredsednik muzeja Edvard Mejer rekao je da veruje da je to najsimboličniji komad pop kulture koji postoji.

„Ne mogu da se setim ni jednog predmeta koji govori o 1960-im tako dobro kao ova haljina. Cena je novi svetski rekord za haljinu“, rekao je on.

On je najavio da će haljina biti izložena u muzeju „Ripli, verovali ili ne“ u Holivudu pre nego što bude poslata u druge ispostave tog muzeja širom sveta.

Reuters

Haljina je bila toliko tesna da je zašivena direktno na glumici pre nego što je izašla da nastupa za Kenedija 19. maja 1962, pred njegov 45. rođendan. Taj događaj je ušao u istoriju pošto je Merlin Monro, za koju se govorilo da je bila pod desjtvom opijata, senzualnim glasom otpevala pesmu „Happy Birthday Mr President“.

Merilin Monro je umrla tri meseca kasnije, a Kenedi je ubijen naredne godine.

Merlinkina haljina koja i dalje drži rekord je ona koju je nosila u filmu „Sedam godina vernosti“, a koja je pre pet godina prodata za 5,5 miliona dolara, navodi agencija Frans pres. Među drugim predmetima na prodaji, haljina koju je glumica nosila u filmu „Neki to vole vruće“ prodata je za 450.000 dolara, a još jedna večernja haljina za 125.000 dolara, dok su cipele Feragamo prodate za 34.000 dolara.