Devojčice već od šeste godine veruju da su manje pametne

Lifestyle 27. jan 201712:57 > 12:58
Shutterstock

Devojčice već u uzrastu od šest godina počinju da veruju da su manje talentovane i pametne od dečaka, pokazalo je američko istraživanje.

Rezultati istraživanja kojim je bilo obuhvaćeno 400 dece ukazuju da takva percepcija može snažno uticati na kasniji profesionalni život.

Prema istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu „Science“ dečaci i devojčice u uzrastu od pet godina veruju da je njihov pol izuzetno pametan, ali već godinu kasnije pojavljuju se stereotipi o manjoj vrednosti ženskog pola.

Naučnici sa univerziteta Prinston, Njujork i Iinois, koji su sproveli istraživanje, veruju da je uzrok tome uticaj medija, učitelja, roditelja i druge dece.

Deca su, između ostalog, testirana pričom o osobi koja je „vrlo, vrlo pametna“ i zatraženo je da je identifikuju po polu. S pet godina 75 odsto dečaka odabralo je muški pol, a 75 posto devojčica ženski pol, međutim, već godinu dana kasnije veći postotak devojčica smatrao je da se radi o osobi muškog pola dok se kod dečaka obim nije promenio.

Deci su potom ponuđene dve igre dizajnirane za decu koja se „veoma, veoma trude“ i za decu koja su „veoma, veoma pametna“.

Dok su igre za decu koja se „veoma, veoma trude“ podednako birali i dečaci i devojčice, drugu igru za “ veoma, veoma pametnu decu“ biralo je znatno manje devojčica.

Profesor AndrejSimpian kazao je za BBC da je poruka tog istraživanja da su mala deca izložena tvrdnjama da je genijalnost verojatnije muška nego ženska odlika.

On je istakao da takav stereotip kasnije ostavlja trag u profesionalnim karijerama.