Svetski dan pice – omiljena hrana od Rima do Nindža kornjača

Shutterstock

Svetski dan pice obeležava se 9. februara, u čast najpoznatijeg italijanskog specijaliteta koji je postao "omiljena" brza hrana širom sveta.

Pica podrazumeva tanko ispečeno testo na kome je pelat (paradajz) i sir. Danas se pica pravi sa raznim prilozimo, pa tako možete jesti picu sa ananasom, morskim plodovima, slatku picu.

Pica „napolitano“ karakteristična je po hrskavoj, zlatnoj kori koju dobija pečenjem u rerni na drva, gustini testa i kiselkastkom ukusu paradajza uz dodatak origana, belog luka, bosiljka i mocarele. Na ukus pice utiče i pica majstor koji nadgleda pripremu. Podloga za picu ne sme da bude deblja od tri milimetra i peče se 60 do 90 sekundi u peći koja se loži hrastovim drvetom.

Napolitana je izmišljena u ovom gradu između 1715. i 1725. dok je prva pica „margarita“ pripremljena tek 1889.

Italija je kandidovala napolitansku picu za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Glasanje je ove godine.

U SAD pica je jedna od najpopularnijih specijaliteta, gde čak 13 posto Amerikanaca picu jedu svaki dan. Pica je poznata i u popularnoj kulturi, pa tako to je omiljena hrana Nindža kornjača.