Novi projekat: Saudijski luksuz na 50 ostrva u Crvenom moru

Lifestyle 02. avg 201720:20 > 21:21
Izvor: Wikipedia

Saudijska Arabija pokrenuće veliki turistički projekat koji će 50 ostrva u Crvenom moru pretvoriti u luksuzna odmarališta.

Planirano je da izgradnja počne 2019, dok će prva faza biti završena 2022, u kojoj će biti izgrađeni aerodrom, hoteli i luksuzni apartmani. Ovaj građevinski poduhvat biće sproveden u dužini od 200 km,  zapadno od saudijske obale. 

Među glavnim atrakcijama biće zaštićeni koralni grebeni, mirni vulkani i prirodni rezervati sa retkim divljim životinjama poput arabijskih leoparda i sokolova.

Turisti će moći da posete i drevno arheološko nalazište Madain Saleh iz prvog veka nove ere, koje je pod zaštitom UNESCO.

Predviđeno je da ova odmarališta ugoste domaće i strane strane državljane u cilju povećanja prihoda od turizma. Kako bi se privukao veći broj stranih turista, biće ublaženi uslovi za dobijanje viza.

Nije poznato da li će se na turiste sprovoditi strogi kodeks oblačenja koji je na snazi u toj zemlji ili druga ograničenja. Podsetimo, u Saudijskoj Arabiji zabranjeno je i konzumiranje alkohola, bioskopi i pozorišta.

Ovaj turistički projekat deo je nove saudijske dugoročne ekonomske strategije pod nazivom „Vizija 2030“, koja ima za cilj smanjenje državnog oslanjanja na naftu i razvoj drugih privrednih grana.