Na mediteranskim plažama zabranjen seks, kule od peska…

Lifestyle 20. avg 201712:24 > 12:27
Izvor: Pixabay

Turisti bi se mogli naći s one strane zakona ako nisu svesni pravila, ponekad i čudnih, koje su na snazi u nekim popularnim sredozemnim letovalištima.

Mokrenje u moru normalna je stvar za većinu kupača, posebno ako u blizini nema toaleta. Ali u moru ispred peščanih plaža u španskom Lepeu to je kažnjivo globama koje mogu ići i do 750 evra. Kako vlasti dokazuju da je počinjen prekršaj – nije baš jasno.

Na nekoliko plaža na španskom ostrvu Tenerife turisti ne smeju da prave kule od peska. Zakonodavci, očigledno, smatraju da to nagrđuje plaže.

U italijanskoj Ostiji, blizu Rima, kule od peska smeju se praviti, ali je zabranjeno naslanjati se na čamce usidrene uz obalu.

Na plažama u Santanderu ne sme se glasno slušati muzika, a nisu dopuštene ni bilo kakve igre s loptom.

U Valensiji, pak, na plažama se ne sme jesti, a vlasti traže i pokrivanje ‘prevoznih sredstva’ poput skejtbordova, rolera, rolšua i bicikala. Nije baš jasno zašto.

U katalonskom mestu Tosa de Mar strogo je zabranjen seks na plaži, a i organizacija momačkih večeri.

U španskom Benidormu na Kosta Blanki, gde populacija tokom leta s 70.000 ljudi „naraste“ na milion i po, kažnjivo je noćenje na plaži, pranje posuđa ili pranje samoga sebe u moru sapunom ili šamponom.

Odmaralište Toroks kraj Malage na glasu je po visokim kaznama za čuvanje mesta na plaži ostavljanjem ranaca, ležaljki ili suncobrana.

U grčkim gradovima s antičkom ostavštinom kažnjivo je sa sobom uzeti kamenje. Ali to važi i za kamenje koje nema nikakve veze s antičkom Grčkom. Bilo ko uhvaćen u tom delu može završiti u policijskoj stanici sve dok ne stigne dežurni arheolog koji će presuditi ima li predmet arheološku važnost ili ne.

Italija štiti trgove i fontane

Imajte na umu da se na slavnim mostovima u Veneciji ne sme stajati u mestu. U leti ionako pretrpanom gradu, to stvara dodatne čepove i izluđuje domaće.

U Rimu i Firenci morate paziti gde ćete sesti. Italijanska prestonica ima zakone koji štite gradske fontane od vandalizma. Ako sednete na rub Fontane di Trevi, policija će vas najverovatnije samo oterati odatle, ali ako uskočite unutra, kazna je 500 evra.

Firenca se bori drugim metodama protiv onih koji bi bilo gde zaseli na piknik. Popularne gradske trgove zato oko podneva polivaju vodom. Slična metoda sprovodi se na Kapriju.