Činija od kineskog porcelana prodata za 37,7 miliona dolara

Lifestyle 03. okt 201712:34 > 12:34
Reuters/Bobby Yip

Skoro 900 godina stara posuda iz perioda kineske dinastije Song prodata je na aukciji za 37,7 miliona dolara, što je nova rekordna cena za neki predmet od kineskog porculana, izvestila je aukcijska kuća Sotbi.

Manja posuda, koji datira iz razdoblja između 960. i 1127. godine, srušila je prethodni rekord postignut 2014. kada je čaša za vino iz razdoblja dinastije Ming prodata šangajskom tajkunu za 36,05 miliona dolara.

Osoba koja je kupila porcelansku zdelicu želela je da ostane anonimna, objavio je Sotbi.

Aukcijske ponude krenule su od početne cene od 10,2 miliona dolara. Nadmetanje je trajalo 20 minuta pre pobedničke ponude učesnika aukcije koji se takmičio telefonom.

Posuda, koja je prvobitno služila za pranje kistova, primer je izuzetno retke vrste kineskog porculana s carskog dvora dinastije Severni Song i jedan je od samo četiri takva primerka u privatnom vlasništvu.

Zdelicu prečnika 13 cm krasi svetlucava zeleno-plava glazura.

Današnjom prodajom nadmašen je „svetski aukcijski rekord kada je posredi bilo koja vrsta kineskog porculana“, izvestio je Sotbi.

Nadmašen je i raniji rekord koji je postavila kupovina posude od belog porculana na kojoj su naslikani petao i kokoška s deset pilića. Napravljena je za vreme vladavine cara Čenghua između 1465. i 1487. godine.

Prodata je 2014. nekadašnjem taksisi, a danas milijarderu Liu Jikanu, jednom od najbogatijih ljudi u Kini i pripadniku nove klase kineskih multimilijardera koji kupuju umetnička dela i antikvitete.

Liu je u Šangaju izgradio sopstveni muzej i postao jedan od najvećih kineskih kolekcionara umetnina, a odnedavno kupuje i zapadnjačka umetnička remek-dela.