Tužba učenice iz Osake: Škola me terala da se farbam u crno

Lifestyle 28. okt 201700:35 > 00:38
AFP/Kazuhiro Nogi

Jedna osamnaestogodišnjakinja iz Japana tužila je lokalnu samoupravu jer ju je škola koju je pohađala u više navrata naterala da prefarba svoju prirodnu, smeđu kosu u crnu, prenosi BBC.

Devojka je rekla da joj je zaprećeno da će morati da napusti srednju školu u mestu koje se nalazi nedaleko od Osake, ukoliko se ne pridržava pravila – da boja kose učenika bude crna.

Dodala je da joj je farbanje oštetilo i kosu i kožu temena.

Inače, u gimnaziji koju je devojčica pohađala zabranjeno je farbanje kose ili posvetljavanje.

Kako prenose mediji, devojčici je školska uprava zatražila da se ofarba, iako im je njena majka objasnila da je ona rođena s braokastom bojom kose.

Devojka nakon septembra prošle godine nije dolazila na nastavu. Zbog svega što je pretrpela traži odštetu u vrednosti od 19.300 dolara (u jenima), ali lokalni mediji pišu da je prefektura Osaka zatražila od suda da tu tužbu odbije.

Direktor gimnazije nije želeo da komentariše tužbu.

Mnoge japanske škole imaju stroga pravila kad je u pitanju oblačenje, šminkanje ili boja kose učenika.

Ranije ove godine istraživanje časopisa Asahi Shimbun pokazalo je da je u čak 60 odsto srednjih škola u Tokiju od đaka sa svetlijom bojom kose tražen dokaz da je u pitanju prirodna boja – na primer, morali su da prilože svoje fotografije iz perioda kad su bili deca, prenosi BBC.