Turski kuvar pravi čarobne skulpture od voća i povrća

Lifestyle 30. okt 201722:26 > 22:29
Anadolija/Ömer Yasin Ergin

Šef restorana u Dijarbakiru, gradu na jugoistoku Turske, Zubejir Atli, lubenice, tikve, rotkve, šargarepe, krastavice i drugo voće i povrće pretvara u umetnička dela.

Atli (36) posebnim noževima i preciznim pokretima lubenice, tikve i slično povrće i voće pretvara u figure, ali i cvetne dezene.

Na taj način rotkva postaje labud, tikva zmaj, a lubenica ruža, zbog čega su njegova dela ukusna, ali i ugodna za oko.

Za Anadoliju je izjavio da je kao dete voleo da pravi igračke od blata, a da je pre 15 godina otputovao u Ankaru i postao deo turističkog sektora.

“Tada su postojali dobri majstori koji su izrađivali ukrase od tikve i lubenice. Kada sam video šta izrađuju, bio sam oduševljen i počeo sam da se bavim tim poslom. Za nekih tri do četiri godine počeo sam ida izrađujem ove dekoracije”, pojasnio je i dodao kako je reč o posebnoj vrsti umetnosti.

Prema njegovim rečima, dekoracije može izrađivati ne samo od tikve i lubenice nego i drugog voća i povrća, ali da postoji voće i povrće koje je teže odnosno lakše obrađivati.

”Mislim da je najteži paradajz, jer se od njega ne može puno uraditi. Najlakše je raditi s tikvom, jer je čvrsta i jednobojna. S lubenicom je nešto teže raditi, jer ima tri boje, zelenu, bijelu i crvenu. Zbog toga od lubenice ne možete napraviti sve što hoćete, ali od tikve možete”, kazao je.

Pojedine figure izradi za deset ili 15 minuta, a pojedine za tri do četiri sata.

Za ovu vrstu posla potrebno je i strpljenja, a ne samo vreme.

“Ovo je posao koji ne trpi greške. Kada napravite grešku, gubi se oblik i morate početi ispočetka. Dok radite, mere su najbitnije. Mere moraju biti balansirane kako bi se dobio željeni oblik”, kazao je Atli, koji je dodao kako je uprkos zahtevnosti, reč o poslu koji pruža veliko zadovoljstvo.