Plivanje za Časni krst širom Srbije

Lifestyle 19. jan 201813:01 > 16:25
Izvor: FoNet/Goran Jevremović

Plivanje za Časni krst, koje se organizuje svake godine na Bogojavljenje, održano je širom Srbije.

Brojni građani okupili su se na Zemunskom Keju kako bi gledali trku za Bogojavljenski krst na Dunavu, a do časnog krsta je prvi od 200 učesnika stigao srednjoškolac iz Beograda Uroš Radulović.

U Zemunu je organizovana centralna manifestacija, na kojoj je učesnike i okupljene blagoslovio poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej pozdravom „Bog se javi“, a okupljeni su mu odgovorili rečima „Vaistinu se javi“.

Plivači su na majicama nosili poruku „Verujem u Boga i u srpstvo“ i pre trke izgovorili zakletvu, a na platformi sa koje su skakali u vodu pisalo je i „Oluja – zločin koji traje“.

Patrijarh je objasnio značaj i značenje Bogojavljanja u hrišćanstvu i rekao da je ovo veliki i blagosloveni dan. „Svi smo mi ikone Božije. Svi nosimo na sebi i u sebi lik Božiji. Svi su stvorenja božija. Gospod se javio nama kao čovek da bi nas podigao i uzdigao do savršenstva Božijeg“, rekao je patrijarh Irinej.

Uroš Radulović je rekao da se za trku nije posebno spremao i da je za njega učešće bilo čast i privilegija.

Među prisutnima bio je i prinčevski par Karađordjević kojem je uručena nagrada časni krst, kao i direktoru Srpsko-ruskog humanitarnog centra Viktoru Guljeviču.

Guljevič je rekao da je to za njega velika čast i rekao da su srpski i ruski narod braća i da čine „jednu dušu“.

Na Adi Ciganliji najbrži kadet Vojne akademije

Kadet Vojne akademije Sava Stanković (21) pobednik je ovogodišnjeg tradicionalnog plivanja za Bogojavljenski krst koje je  održano na Adi Ciganliji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Za krst su plivala 54 takmičara, a pored Stankovića učestvovalo je još šest pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Stanković je zahvalio Ministarstvu i Vojsci koji su mu omogućili da učestvuje u plivanju, ali i svojim kolegama i starešinama koji su s njim trenirali i bodrili ga tokom priprema.

Pobedniku je među prvima pobedniku je čestitao i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je istakao da je ponosan na kadete i pripadnike Vojske Srbije, „baš kao što je cela Srbija ponosna na svakog pripadnika Vojske“.

„Najbolje što ima Vojska Srbije jesu naši ljudi, najbolje što ima Vojska Srbije jeste naša sposobnost, naša hrabrost da čuvamo tradiciju, da čuvamo one najvažnije vrednosti koje naš narod čine baš takvim kakav on jeste – vredan, ponosan, vredan ljubavi“, rekao je Vulin.

Student prvi u Nišu

Tanjug/Dimitrije Nikolić

Student elektronike Nikola Đorđević (24) prvi je doplivao do časnog krsta u Bogojavljenskoj trci održanoj na bazenu Sportskog centra „Čair“ u Nišu.

Đorđević je bio najbrži u konkurenciji 20 plivača, među kojima je bila i jedna žena, majka troje dece Jovanka Morović (35) i sedamdesetogodišnji penzioner Elektronske industrije Ivan Đorđević, kome je to bilo osmo učešće u Bogojavljenskom plivanju.

Pobednik trke Nikola Đorđević plivao je zajedno sa svojim dve godine mlađim bratom Urošem i pobedu, kako je kazao, posvetio porodici.

„Drugi put učestvujem u Bogojavljenskom plivanju i sada sam uspeo da stignem do krsta. Prijavio sam se ponovo da bih pokazao da mogu da isplivam, velika je stvar kada se pojavite na bazenu i uradite nešto za sebe“, kazao je Đorđević.

Organizator Bogojavljenskog plivanja, Gradska opština Medijana, nagradila je pobednika sa 30.000 dinara, zlatnim lancem sa priveskom i časnim krstom, a prigodni pokloni dodeljeni su i svim ostalim učesnicima.

Plivanje u Pirotu

Dvadesetdvogodišnji student i fudbaler Jedinstva iz Pirota Nikola Lilić prvi je doplivao do časnog krsta na Gradskom kupalištu u tom gradu, na svečanosti povodom Bogojavljenja kojoj je prisustvovao veliki broj građana.

Posle plivanja, Lilić je krst predao Mileni Tričković (27), jedinoj dami koja se prvi put nadmetala sa najodvažnijim Piroćancima.

Lilić je izjavio da je presrećan što je na taj veliki praznik prvi doplivao do časnog krsta. Bilo je to njegovo četvrto učešće, a nekadašnji učesnik Evropskog prvenstva za juniore u atletici naglasio je da ga u sportu ka pobedama uvek vodila velika želja, a ovoga puta i vera u Boga.

Za 15. jubilarno plivanje na Bogojavljenje u Pirotu bilo je prijavljeno rekordnih 113 plivača a plivalo je oko 100.

Po tradiciji, u dva pirotska hrama održane su liturgije a zatim su litije krenule do Gradskog kupališta. Plivanje za časni krst u tom gradu organizovali su Sportski centar Pirot, Gradska uprava i hramovi Rodjenje Hristovo i Uspenje presvete Bogorodice.

Plivanje za časni krst organizovao je i Savet Mesne zajednice sela Temska kraj Pirota. Za časni krst plivalo se se u Temštici, na lokaciji Krivi vir.

Živanov pobednik u Zrenjaninu

Nenad Živanov iz Zrenjanina najuspešniji je učesnik Bogojavljenskog plivanja za časni krst održanog u jezeru kraj zrenjaninskog Kulturnog centra.

Plivanje je u Zrenjaninu organizovano 10. put.

U trci je učestvovalo 46 plivača iz Zrenjanina, Novog Sada i Kikinde, a među njima je bila i jedna žena Zrenjaninka Tijana Sič.

Đorđe Miletić (17) iz Ćuprije prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta u Velikoj Moravi, kod Ćuprije.

Sveštenici su krst bacili u reku sa mosta, a Velikom Moravom zaplivalo je 25 hrabrih mladića i ljudi u zrelim godinama.

„Ovo mi je drugi put da učestvujem i puno mi znači, velika čast je doplivati prvi do krsta. Voda je bila veoma hladna, ali nije bilo teško za plivanje“, rekao je Miletić koji trenira vaterpolo u Paraćinu.

Pre plivanja, održana je liturgija u lokaloj crkvi, osveštana je voda, a zatim je gradskim ulicama krenula litija do mosta.

 Goran Ivanić (47) je ovogodišnji pobednik plivanja za Bogojavljenski krst u Đetinji, u Užicu.

„Malo su me momci propustili za jubilej i hvala im od srca za to. Meni to mnogo znači“, rekao je Ivanić koji je ove godine plivao deseti put za krst.

Za Časni krst ove godine u Užicu je plivao rekordan broj učesnika, njih 73, od kojih i dve žene.

Bogojavljensko plivanje organizovali su Srpska pravoslavna crkva i Javno preduzeće „Veliki park“, pod pokroviteljstvom grada Užica. 

Čačanin Andjelko Kovačević pobednik je plivačke trke za vadjanje Bogojavljenskog krsta iz Zapadne Morave u tom gradu, u kojoj je učestvovalo 115 takmičara, medju kojima su bile i tri devojke.

Trku za Bogojavljenski krst pratilo je oko 2.000 ljudi, a Kovačević je, kao i 2016. i 1017. godine odneo prvo mesto.

Svi takmičari i pobednik večeras će biti predstavljeni na svečanoj Bogojavljenskoj akademiiji u 19 časova u Domu kulture u Čačku, a na manifestaciji će učestvovati i učenici Gimnazije, lokalnog kulturno umetničkog društva „Dule Milosavljević Žele“ i Biljana Krstić i njen ansambl Bistrik.

U Prokuplju prvi put pobedila žena

Radnica opštinske uprave iz Prokuplja Ivana Roganović pobedila je danas u plivanju za Časni krst u tom gradu, što je prvi put da je u tom takmičenju pobedila žena.

„Za mene je ovo bio sveti čin i zahvalna sam ostalim učesnicima koji su me podržali u trci“, kazala je Roganović i dodala da je plivala za pravoslavlje, svoju decu, porodicu i svoj grad.U Bogojavljenskom plivanju danas je na Rastovničkom jezeru učestvovalo 30 plivača.

Trku za Časni krst organizovala je Crkvena opština Prokuplje u saradnji sa opštinom.

U Kraljevu do krsta bez trke

Tridesetak učesnika simboličnim ulaskom u hladan Ibar želeli su da održe tradiciju trke za časni Bogojavljenski krst, koja drugu godinu zaredom u Kraljevu nema organizovani karakter. 

Ulazeći u vodu jedan po jedan, do krsta su doplivali plivači koji su ranijih godina učestvovali u trci. Oni, kažu, jednostavno nisu mogli da dopuste da u Kraljevu bude prekinuta tradiciju Bogojavljenske trke koja bi u gradu na Ibru ove godine bila održana dvanaesti put.

Prvih godina, trku za časni krst organizovalo je udruženje građana „Sveti knez Lazar“, uz logističku podršku lokalne samouprave.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

Prve trke za Bogojavljenski krst održavane su na Žičkom jezeru, a neki od učesnika sećaju se kako su organizatori testerama morali da seku led kako bi trka bila uopšte održana. Od 2015. godine organizacija Bogojavljenske trke u nadležnosti je Srpske pravoslavne crkve .

Najstariji plivač danas bio je Dragomir Bakić star 72 godine, a najmlađi je bio osmogodišnji Savo Lazić koji kaže da mu nije bilo hladno i da je ove godine treći put „plivao za krst časni zato što veruje u Boga“. 

Jedan od plivača Strahinja Erac izrazio je nadu da će, ako SPC ni ubuduće ne bude organizovala ovu, u Kraljevu nekada tradicionalnu duhovno-sportsku manifestaciju, oni kao učesnici sami uspeti da je podignu na viši nivo. 

„Nadam se da će i crkva, i grad stati iza nas. Smatramo da je Kraljevo duhovno jak grad koji ima dva najznačajnija manastira za duhovnost srpskog naroda – Žiču i Studenicu, pa bi bilo sramota da ovakva manifestacija nema podršku svih“, smatra Erac.

Plivanje za Časni krst organizovano je i u drugim gradovima Srbije.