Oko dve trećine Britanaca podržava četvorodnevnu radnu nedelju

Lifestyle 23. okt 201921:21 > 24. okt 2019 07:59
Izvor: Shutterstock

U mnogim evropskim zemljama sve je više kompanija koje uvode četvorodnevnu radnu nedelju, umesto dosadašnje petodnevne, kako bi zadržali kvalitetne i sposobne zaposlene, prenosi agencija Anadolija.

Među tim zemljama je i Velika Britanija u kojoj je nedavna anketa međunarodne agencije YouGov pokazala da 63 odsto Britanaca podržava četvorodnevnu radnu nedelju.

Džonatan Ričards, direktor kompanije BreatheHR, izjavio je da bi fleksibilno radno vreme bilo daleko korisnije, kako za zaposlene, tako i za kompanije.

„Mislim da bi kraća radna nedelja rezultirala brojnim pozitivnim efektima, poput održavanja dobrog balansa između poslovnog i privatnog života, što je vrlo važno, jer mnogi od nas pate zbog prekomernog rada“, kazao je Ričards.

Upozorio je da neka istraživanja pokazuju da previše vremena provedenog na poslu može izazvati veći stres, anksioznost, kao i dugoročni uticaj na mentalno zdravlje.

Sve veći broj kompanija u svetu uvodi četvorodnevnu radnu nedelju kako bi zadržali kvalitetne i sposobne zaposlene, pokazali su podaci američke agencije za istraživanje tržišta rada.

Prema izveštaju „Society for Human Resource Management“ iz SAD, mnoge kompanije u svetu uvode četvorodnevnu radnu nedelju kako bi privukli talentovane zaposlene iz svih delova sveta, napominjući da u današnjem globalizovanom svetu ljudi iz jednog kraja sveta bez mnogo problema pronađu posao na drugom kraju sveta.

Podaci ove agencije su pokazali da 27 odsto kompanija na globalnom nivou zaposlenima nudi mogućnost da rade četiri dana u nedelji i 9-10 sati dnevno, umesto dosadašnjih pet dana sa po osam sati dnevno. Rezultati njihovog istraživanja su takođe pokazali da je ovaj trend rezultirao boljim raspoloženjem među zaposlenima, ali i većom produktivnošću u kompanijama.