Gosti iz hotelskih soba kradu sve, od sapuna do prepariranih životinja

Lifestyle 03. dec 201918:26 > 18:39
Pixabay

Većina hotelskih gostiju smatra sapune, kesice šampone, olovke, kape za tuširanje i slično suvenirima koje imaju pravo da spakuju u svoj kofer pri povratku kući, ali ima i onih koji iz hotela odnose televizore, klavire, dušeke, pa čak i preparirane životinje.

To je pokazalo istraživanje nemačkog portala „Velnes Heven“, veb vodiča za spa hotele na osnovu ankete koja je sprovedena među 1.157 hotelijera o tome koji se predmeti najčešće kradu.

Istraživanje otkriva upadljivu razliku između „lopovskih manira“ gostiju hotela sa četiri zvezdice i onih koji odsedaju u hotelima sa pet zvezdica, navodi se u zaključcima istraživanja objavljenim na portalu „Velnes Heven“.

Ogromna većina gostiju krade peškire i bade mantile možda kao stvari koje će im dobro doći za sledeći spa odmor, a u stopu ih prati krađa vešalica, olovaka i pribora za jelo. Pored ovih „uobičajenih“ predmeta registrovan je i niz bizarnih krađa koje ukazuju na živu maštu delikvenata. Naime, gostima jednog berlinskog hotela je verovatno bilo potrebno izvesno majstorsko umeće kada su uspeli da iz apartmana odnesu sanitarni čvor, odvodnu cev, ceo umivaonik, glavu tuša, hidromasažni tuš ili dasku za WC šolju, konstatuje portal.

Među sablažnjive slučajeve lopovluka spadaju i odnošenje velikog klavira iz lobija jednog hotela u Italiji ili skidanje i odnošenje brojeva sa vrata hotelskih soba u Italiji. U Francuskoj je jedan gost uhvaćen kako pokušava da ukrade prepariranu glavu vepra, koju je kasnije dobio kao trofej jer su njegovi prijatelji kupili od hotela ovaj dragoceni komad i dali mu ga kao venčani poklon, dok su u jednom hotelu blizu Salcburga ukradene drvene klupe iz saune.

Kada je reč o rang listi lopova razvrstanih po nacionalnosti, dobija se drugačija slika. Ispostavilo se, na primer, da nemački i britanski gosti u hotelima imaju prilično dosadne lopovske navike, pa tako pored peškira i ogrtača za kupanje se uglavnom fokusiraju na „mažnjavanje“ kozmetike i toaletnog pribora. Za razliku od njih, Austrijanci su probirljiviji što se tiče rang liste poharane hotelske opreme jer su orijentisani na finije stvari kao što su posuđe i aparati za kafu. Na meti Amerikanca su hotelski jastuci i baterije, dok Italijani više vole vinske čaše kao hotelski suvenir, a fenovi za kosu su omiljeni predmet krađe među gostima iz Švajcarske. Francuzi, s druge strane, kradu na spektakularniji način, pa tako oni predstavljaju naciju koju uglavnom privlače televizori i daljinski upravljači. Hotelski gosti iz Holandije u svojim suvenirima traže pre svega praktičnu korist, a njihovi favoriti su sijalice i i toaletni papir.

Pixabay

Istraživanje je takođe pokazalo značajne razlike kada su u pitanju krađe između gostiju hotela sa četiri i pet zvezdica, pri čemu ovi potonji vole da „ponesu“ sa sobom skupocene predmete.

Anketirano je ukupno 634 menadžera hotela sa četiri zvezdice i 523 iz hotela sa pet zvezdica kako bi se utvrdile „lopovske“ navike gostiju u zavisnosti od njihovog bogatstva. Kako se ispostavilo, izgleda da je moto „pohlepa je dobra“ naročito prisutan kod imućne klijentele hotela sa pet zvezdica. Naime, verovatnoća da će visokokvalitetni televizori biti ukradeni u hotelima sa pet zvjezdica je devet puta veća nego u onima sa četiri zvezdice, a slično je i sa umetničkim delima koja su popularan predmet želje u luksuznim hotelima, gde je vjerovatnoća njihove krađe pet i po puta veća nego u onima s jednom zvezdicom manje. Tablet računari i dušeci takođe se mnogo češće kradu u hotelima sa pet zvezdica.

Gosti hotela sa četiri zvezdice zadovoljni su sa manje spektakularnim poklonima, tamo je „tražnja“ za peškirima i vešalicama veća nego u hotelima sa 5 zvezdica. Tipičan gost hotela sa četiri zvezdice posebno voli praktične stvari kao što su baterije i daljinski upravljači, budući da je verovatnoća krađe tih predmeta 3,1 puta i 4,9 puta veća nego u hotelima sa pet zvezdica, pokazuju rezultati istraživanja portala „Velnes Heven“.