Magazin savetuje žene da muškarcima daju kompliment "zvučiš kao Sokrat"

Lifestyle 05. dec 201911:58 > 22:14
Pixabay (ilustracija)

Japanski magazin koji savetuje žene da se dive muškarcima rečenicama poput: "Zvučiš kao Sokrat" ismejan je u zemlji koja je po ravnopravnosti polova među najgorima na svetu.

Poznati modni časopis „JJ“ mladim čitateljkama savetovao je da upoređuju muškarce s grčkim filozofom kada izgovore nešto komplikovano.

Fotografije stranice časopisa sa savetima objavljene na Tviteru izazvale su lavinu ismevanja, a neki komentari podsetili su da Sokrat u životu baš nije najsrećnije prošao jer je osuđen i život mu se završio kad je popio otrov.

Magazin je objasnio da je bazirao savete o zavođenju muškaraca na ženskom stripu u kojem se žene dive muškarcima i glume da su glupe.

Japan je 2018. po ravnopravnosti polova na 110. od 149 zemalja u izveštaju Svetksog ekonomskog foruma (World Economic Forum).

Zemlja ne ostvaruje neki napredak na tom polju uprkos najavama premijera Šinzoa Abea da će promovisati osnaženje položaja žena.

Sokratu se pripisuje savet: „Svakako se oženite. Ako nađete dobru ženu, bićete srećni, a ako nađete lošu, postaćete filozof“.