Aktivisti onesposobili 3.500 električnih trotineta jer su "ekološka katastrofa"

Lifestyle 05. dec 201915:54 > 15:58
KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Aktivistička grupa Pobuna protiv istrebljenja (Extinction Rebellion- XR) preuzela je odgovornost da je onesposobila 3.600 gradskih električnih trotineta za besplatno korišćenje.

Aktivisti kažu da su time hteli da ukažu na štetan ekološki uticaj trotineta na baterije i da uz to podrže današnji štrajk u Francuskoj protiv penzione reforme.

U Parizu 2.200 trotineta, 1.500 u Lionu, 90 u Bordou je onesposobljeno blokiranjem elektronskog koda tako da ne mogu da se aktiviraju preko pametnog telefona korisnika, navela je aktivistička ekološka organizacija i ukazala da time trotineti nisu trajno oštećeni.

„Suprotno slici o njima u svetu kao ‘zelenom prevozu’, električni trotineti su ekološka katastrofa“, smatra pokret XR.

U saopštenju se ukazuje da e-trotineti „gutaju energiju“, da kratko traju, da je „visoka energetska cena“ prevoza torinetima jer im stalno treba puniti baterije, a da je „niska stopa reciklaže“ njihovih litijumskih baterija.

Organizacija navodi i da su e-trotineti više zamena za pešačenje, nego što su zamena za korišćenje automobila.

XR je takođe osudio to što se trotineti koriste da bi se osujetio današnji masovni štrajk širom Francuske koji je pogodio i javni transport.

Pokret XR koji se zalaže za nenasilnu civilnu neposlušnost kao odgovor na nedovoljno delovanje države u borbi protiv promene klime, obećao je da će ponoviti ovu operaciju dok e-trorineti – „te kapitalističke igračke, ne budu izbačeni iz naših gradova“ i naveo da želi da prevoz bude zaista ekološki.

U velikim francuskim gradovim poslednjih godinu dana razvio se niz servisa za iznajmljivanje hiljada električnih trotineta, dok država pokušava da reguliše tu delatnost i njihovo učestvovanje u saobraćaju.