Posle Rima, i London dobio olinjalu jelku

Lifestyle 05. dec 201916:24 > 17:01
Reuters/Lefteris Karagiannopoulos

Dve godine nakon što je rimska jelka stekla svetsku slavu olinjalim izgledom i London je dobio svoj ocvali primerak - norvešku smreku postavljenu na Trafalgar skveru i kritikovanu na društvenim mrežama kao suvonjavo i anemično drvo zbog retke krošnje.

„Britansko najslavnije božićnu jelku“, norveška smreka krasi jedan od glavnih londonskih trgova svake godine od 1947. Ove godine, međutim, prenose britanski mediji, mnogi nisu impresionirani otužnim izgledom drva retkih polegnutih grana.

Vestminsterski savet objavio je da je drvo visoko 21 metar „velikodušni dar Osla Londonu“, a njegov portparol objasnio je da drvo zbog visine ne može da izgleda poput nižih primeraka u domovima Britanaca.

Britanski ambasador u Norveškoj Ričard Vud kazao je da 90 godina stare smreke visoke 25 metara u prirodi izgledaju baš tako, prenosi BBC.

„Važno je misliti na simboliku drveta, a ne na to koliko grana ima“.

Ali ti argumenti nisu zaustavili kritičare na Tviteru koji su na rečima sasekli drvo, dok su se drugi ponadali da će ukrasi prikriti mane norveškog poklona. Deo je ipak branio norveški poklon i poručio da kritike neće pokvariti prazničnu atmosferu.

Drvo je posečeno 19. novembra i potom prevezeno u Britaniju.

Prvo drvo na Trafalgaru bilo je visoko 14,6 metara i predstavljalo je zahvalicu kralja Hakona VII koji je morao da pobegne iz Norveške i potraži utočište u Britaniji kad su nacisti upali u njegovu zemlju.

I dok Britanci ove godine muku muče s nacionalnim božićnim drvetom, Rimljani su lekciju naučili nakon fijaska sa „šugavkom“ i posvećuju drugu godinu zaredom posebnu pažnju nabavci božićne jelke koja će biti postavljena i osvetljena 8. decembra.