Čistije ruke i plavo nebo: Da li je koronavirus doneo i nešto dobro

Lifestyle 30. mar 202013:16 > 13:16
Izvor: REUTERS/Shamil Zhumatov

Smrt, raspad privrede i planeta pod ključem. Pandemija koronavirusom donosi jednu lošu vest za drugom, ali ako pogledate malo bolje, možda ćete na trenutak opaziti i nekoliko svetlih tačaka.

Od bolje higijene do dobročinstava prema ljudima u nevolji, evo nekoliko lepih primera u crnilu koje nas okružuje.

Perite ruke!

Poruka zdravstvenih profesionalaca od prvog je trenutka izbijanja zaraze bila jasna: Perite ruke! Osim što smanjuje rizik od zaraze koronavirusom, pranje ruku deluje i protiv drugih infektivnih bolesti koje s pojavom koronavirusa nisu nestale.

POVEZANE VESTI

Od „selebritija“ do političara, svi su demonstrirali ispravnu i dovoljnu dugu tehniku pranja. I to se, čini se, isplati. U Japanu je, na primer, ove sezone rekordno niskih 7,2 miliona obolelih od gripa, triput manje nego prethodnih godina.

„Mislimo da iza toga stoji to što su ljudi mnogo svesniji potrebe pranja ruku“, kazala je zvaničnica  ministarstva zdravstva Daiša Inoue.

Smanjene emisije ugljenika

Privrede teško podnose zatvaranja fabrika i zabrane putovanja, ali okolini to godi.

Do 1. marta ove godine kineske emisije ugljen dioksida pale su za 200 miliona tona ili 25 posto u poređenju s istim razdobljem prošle godine To je ekvivalent godišnjoj emisiji Argentine, Egipta ili Vijetnama.

Istovremeno je potrošnja uglja u termoelektranama pala za 36 posto, a korišćenje goriva u rafinerijama gotovo isto toliko.

Vazdušni saobraćaj je gotovo stao, što je, barem kratkoročno, donelo značajna smanjenja u emisiji štetnih gasova. Vode u Veneciji, obično prepune motornih brodića s turistima, kristalno su čiste.

Stručnjaci kažu da to, nažalost neće potrajati. Jednom kad se kriza završi, države će verovatno nastojati da nadoknade izgubljeno i klimatski razlozi biće stavljeni po strani nauštrb trke u što bržem ekonomskom oporavku.

Spaseni pangolini

Izvor koronavirusa još je upitan, ali mnogi upiru prstom u pangoline, ugrožene vrste sisara, koje Kinezi vole da vide na svom tanjuru.

Kina je zbog toga objavila trenutnu i sveobuhvatnu zabranu trgovine ugroženim životinjama i njihovu konzumaciju.

Peking je sličnu meru uveo nakon epidemije SARS-a početkom veka, ali ju je i ukinuo kad je opasnost prošla. Ovaj put zabrana je trajna.

„Mislim da je vladi postalo jasno da je cena širenja bolesti po nacionalnu ekonomiju i društvo puno veća od koristi kakvu donosi posao s divljim životinjama“, kazao je Džef He iz Međunarodnog udruženja za dobrobit životinja.

Pretpostavlja se da će nakon ove epidemije o konzumaciji divljih životinja dobro razmisliti i u drugim delovima sveta.

Razdvojeni, ali zajedno

Jedan od najtežih aspekata ograničenja kretanja, izolacija i karantina jeste – usamljenost. Članovi porodica i prijatelji moraju izdržati nedelje ili čak mesece razdvojeni jedni od drugih.

Ali, neki su našli način da stvore duh zajedništva i time podstakli i druge da se potrude da održe ili prodube kontakte.