Stručnjaci: Izuvajte se čim uđete u kuću, ne menjajte cipele u kojima izlazite

Lifestyle 17. apr 202012:17 > 12:25
Shutterstock

Doktor urgentne medicine Džavid Abdelmoneim i virusolog dr Lisa Kros dal su savete kako možete da sprečite unošenje virusa u kuću nakon što se vratite spolja.

Kako prenosi britanski San, iako pranje ruku uklanja opasnost od virusa sa ruku, virusne čestice mogu i na druge načine da se infiltriraju u dom.

Abdelmoneim i Kros su preporučili ljudima da se izuju odmah po ulasku u kuću i da se trude da koriste samo jedan par cipela kada izlaze napolje.

„Prvo što treba da uradite kada uđete u kuću je da se izujete. Većina đonova na cipelama ima gumu na čijoj površini čestice virusa mogu da opstanu između tri i pet dana“, istakao je doktor.

Dodali su i da se preporučuje da se cipele u kući drže na istom mestu, po mogućstvu u hodniku. Takođe, kažu, ako ste bili u bliskom kontaktu sa ljudima, bilo bi dobro da se odmah presvučete po dolasku kući, a stvari koje ste nosili napolju stavite u veš mašinu i operete.

Britanski doktori su istakli i značaj korišćenja različitih peškira za ruke, jer se tako sprečava prenos eventualne zaraze između ukućana.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.