Pet razloga zbog kojih nam dom izgleda neurednije nego što u stvari jeste

Lifestyle 10. okt 202021:12 > 22:20
Izvor: Pixabay

Kako se bliže hladniji dani, sve ćemo više vremena provoditi u svojim domovima. Svakako, tu se želimo osećati opušteno, sigurno i inspirativno. Međutim, ponekad slučajne greške u uređenju doma mogu učiniti da on izgleda neuredno.

Evo koje su to, kako ih izbeći i od svog doma stvoriti oazu.

1. Otvoreni prostor za skladištenje

Mnogi od nas vole izložiti suvenire s putovanja, crteže naših najmlađih, predmete koji smo sami izradili, sve knjige koje imamo i slično, no ako ih je previše, učinak će biti sve samo ne privlačan. Štaviše, činiće se kao da nam dom liči na skladište. 

Zato na otvorene police smestite samo najdraže dekorativne predmete koji odgovaraju stilu doma, a sve ostalo odložite u korpe i ukrasne kutije koje se mogu naći u prodavnicama. To se posebno odnosi na elektroniku, predmete koje ne koristite na dnevnoj bazi i dečje igračke.

2. Korišćenje previše boja

Neutralne boje za zidove nisu za svačiji ukus, no ako preteramo s jarkim i životnim, naš dom može odavati utisak neurednosti i neukusa. Isto važi i za dodavanje previše dekorativnih jastuka, dušeka i zavesa u jarkim bojama. 

Zato dodajte elemente u neutralnim bojama, posebno one veće poput kauča ili tepiha, a što se tiče jarkih boja, zadržite se na 2-3 boje koje se skladno nadopunjuju. Soba će u trenu izgledati prozračnije.

3. Stavljanje nameštaja uz sam zid

U želji da što više iskoristimo često nevelike životne prostore, skloni smo stavljati nameštaj što više uz zid, kako bismo dobili veći središnji prostor. No upravo se zbog toga soba može činiti neurednijom nego što jeste. 

Zato se preporučuje da se ormari, stolovi i drugi nameštaj odmaknu barem nekoliko centimetara od zida, a ako živite u vrlo malom prostoru, posegnite za višenamenskim komadima koje možete i lako skloniti. Osim toga, ako ormari ne budu tik do zida, lakše će „disati“ i sprečiće se stvaranje potencijalne plesni.

4. Previše dekoracija na stolu

Uvek je lepo videti zanimljiv središnji dekorativni predmet na stolu u kuhinji ili dnevnoj sobi, no ako se pretera s dodavanjem previše njih, učinak može biti potpuno suprotan. Činiće se kao da je sto neuredan, a ujedno će se nakupljati i više prašine na tim predmetima. 

Umesto toga, bolje je ograničiti se na jedan do tri predmeta, i to one koji su ujedno i funkcionalni. Na primer, na sto dnevne sobe možete staviti ukrasnu tacnu na kojoj ćete držati daljinske upravljače i mirisnu sveću koju redovito koristite. Na kuhinjski sto stavite korpu s voćem, a na sto u hodniku kutiju ili korpi u kojoj ćete držati ključeve.

5. Slučajan razmeštaj slika i fotografija

Fotografije i slike na zidu smatraju se jednom od najboljih dekoracija za kojima možete posegnuti. Ne samo da prostoru daju dozu topline, nego i ujedinjuju uspomene, fotografije dragih ljudi i mesta, pa čak i slike koje smo možda sami naslikali. No vrlo je važno kako ćemo ih razmestiti.

Preporučuje se da na svome zidu napravite tzv. galerijski razmeštaj (gallery wall) odnosno grupišete kombinaciju manjih i velikih slika i fotografija s određenim razmakom među njima. Za još bolji utisak, svi okviri mogu biti iste nijanse, piše zadovoljna.hr