Egipćanin u 75. godini postao najstariji svetski profesionalni fudbaler

Lifestyle 18. okt 202016:55 > 17:05
Izvor: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Egipćanin Ezeldin Bahader, ponosni deda šestoro unučadi, po Ginisovoj je knjizi rekorda postao najstariji svetski profesionalni fudbaler, nakon što je odigrao drugu 90-minutnu utakmicu nedugo pre svog 75. rođendana.

Bahaderov su svetski rekord priznali u subotu uveče nakon utakmice na kojoj je promašio kazneni udarac. Meč koji je njegov tim odigrao 6. oktobra završio je 3:2 u korist protivničkog sportskog kluba El Ayat u egipatskoj trećoj ligi.

Nekadašnji igrač amater, koji će 3. novembra navršiti 75 godina, u martu je, na svojoj debitantskoj utakmici kao profesionalac postigao pogodak iz jedanaesterca.

Istog je meseca planirao odigrati i drugu 90-minutnu utakmicu da bi oborio svetski rekord, ali prekid sportskih događanja i aktivnosti radi suzbijanja širenja koronavirusa stavili su njegove planove na čekanje.

Bahader je ranije novnarima rekao da ima 75 godina, kazavši im da ih je jednostavno „zaokružio“. Zahvaljujući njegovim poznim godinama tim je na utakmici 6. oktobra imao sponzore i dobio velik publicitet.

Subotnjoj su utakmici prisustvovali neki od šestoro Bahaderovih unuka koji su ga došli bodriti, dovikujući mu: „Napred, deda!“.

Rekord je dosad držao 73-godišnji Izraelac Isak Hajik.

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh