Uginula Kilaguni, najstariji nosorog na svetu

Lifestyle 23. okt 202013:09 > 13:17
Izvor: Berlinski zoo vrt

Najstariji crni nosorog na svetu uginuo je u 46. godini u berlinskom zoološkom vrtu, objavila je ta ustanova na svojoj internet stranici opraštajući se od "stare dame".

Kilaguni, čiji je zaštitni znak bio izuzetno naglašeni rog, stigla je u nemački zoološki vrt 19. oktobra 1975, pre gotovo 45 godina.

Iza sebe je ostavila potomke: ženku crnog nosoroga Maburi i ženku indijskog nosoroga Beti, 25, kao i dvogodišnju „unučad“ Maišu i Karla.

Kilaguni je tokom života na svet donela petoro mladunčadi, doprinevši očuvanju ugroženih vrsta, saopštio je zoo vrt.

Kako su je sve više mučile staračke tegobe poslednjih nekoliko godina, na kraju gotovo više nije mogla sama da ustaje i zoološki vrt je nakon širih konsultacija odlučio da uspava Kilaguni.

„Odgovorno čuvanje životinja takođe uključuje poštedu od nepotrebne patnje, bez obzira kako ta odluka teška bila“, istakao je u izjavi direktor zoološkog vrta Andreas Kniriem.

„Sa svojih 46 godina navršila je duboku starost. Bila je najstariji crni nosorog na svetu“, dodao je.

U divljini crni nosorozi retko žive duže od 30 godina, navodi zoo i dodaje da je ta životinjska vrsta teško ugrožena zbog krivolova. Rog je priželjkivani trofej koji se prodaje kao navodno čudotvorni lek.

Od 2008. krivolov u južnoj i istočnoj Africi dosegao je nivoe bez presedana. Pogođena je i populacija belog nosoroga i afričkog slona.

U proteklih deset godina krivolovci su ubili više od 7000 nosoroga.