Kako treba da izgleda idealan CV?

Lifestyle 05. nov 201411:52 > 14:34
MorgueFile

Britanski portal za zapošljavanje "Reed" nedavno je sproveo istraživanje u kojem je učestvovalo 300 poslodavaca koji su objasnili kako bi, prema njihovom mišljenju trebalo da izgleda idealan CV, odnosno biografija kandidata prilikom podnošenja zahteva za posao.

Prema ovom istraživanju, najvažniji detalji na idealnom CV-u trebalo bi da budu logičan sled iznošenja podataka, format i dužina biografije. CV treba napisati u Word-u, a pritom treba koristiti oblik slova koja su čitljiva i jednostavna. U Istraživanju se naglašava da idealan CV ne bi trebalo da bude duži od 2 do 3 stranice.

Sa druge strane, najveće greške koje treba izbegavati prilikom pisanja CV-a su tipfeleri i gramatika, nedostatak kvalifikacija, pogrešan format, previše standardan zahtev i nepostojanje motivacionog pisma koje je priloženo uz CV.

Britanski portal za zapošljavanje smatra da kandidati prilikom sastavljanja CV-a treba da izbegavati fraze kao što su: „uživam u izlasku s prijateljima“, „dobar timski igrač“, „uživam u odlasku u bioskop“, ili „uživam u dugim šetnjama na plaži“.

Važno je poslati motivaciono pismo

Stručnjaci koji su radili na ovom istraživanju ističu da je slanje motivacionog pisma uz CV vrlo značajan deo podnošenja zahteva za posao. „U proseku, četiri od deset poslodavaca će ignorisati vaš zahtev ako niste uz CV poslali i motivaciono pismo“, smatraju britanski stručnjaci.

Osim toga, naglašavaju da je vrlo važno da kandidati, koji su podneli zahtev za određeni posao, do kraja prate proces selekcije.

Treba izbegavati prenaduvane reči

Istraživanje američkih stručnjaka takođe je pokazalo da prenaduvane izraze i reči, kao što su „vrijedan“, „timski igrač“ i „motivisan“, treba izbegavati prilikom pisanja CV-a jer predstavljaju samo isprazne fraze bez konkretne osnove. Jedan od stručnjaka koji je radio u navedenom istraživanju, Finlo Rohrer tvrdi da u većini slučajeva osobe koje traže posao u CV napišu mnogo bespotrebnih stvari koje su obično vrlo dosadne i beznačajne potencijalnom poslodavcu.

Rohrer smatra da osobine koje napišu kandidati u CV-u izledaju skoro identično u svim slučajevima i zbog toga mogu biti kontraproduktivne i eliminišuće u vezi s mogućim zaposlenjem.