Ajfelova kula menja boju, dobija nijansu koju je želeo njen idejni tvorac

Lifestyle 16. feb 202115:244 komentara
Izvor: REUTERS/Benoit Tessier

Ajfelova kula upustila se u najveću obnovu u svojoj 130-godišnjoj istoriji kako bi bila u najboljem izdanju za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Između ostalog, dobiće zlatnu nijansu.

Ne samo da će svih 19 prethodnih slojeva boje biti uklonjeno, nego će pariska ikona ostati bez prepoznatljive smeđe boje koju nosi od 1968. Biće zamenjena žuto-smeđom koju je za svoj spomenik lično želeo Gistav Ajfel.

„To će tornju dati ‘zlatniju nijansu’ od boje kakvu smo dosad videli, baš u vreme Olimpijskih igara“, rekao je Patrik Branko Ruivo, direktor kompanije koja upravlja tornjem.

Renovacija 324 metra visokog tornja, sastavljenog od 18.000 metalnih delova pričvršćenih s 2,5 miliona spojnica, koštaće 50 miliona evra.

Uklanjanje starih slojeva boje rizično je zbog prisutnosti olova, pa radnici moraju poštovati stroge zdravstvene protokole.

Ajfelov toranj dobija novi sloj boje svakih sedam godina, kao i zaštitu od vetra, sunca, zagađenja i korozije. Radovi bi trebalo da budu završeni do kraja iduće godine.

„Zašto je Gistav Ajfel izabrao žuto-smeđu? Verovatno zbog toga da bi toranj odražavao čitav Pariz u kojem prevladavaju zgrade od krečnjaka“, rekao je Pjer-Antuan Gatjie, glavni arhitekta obnove francuskih istorijskih spomenika koji je odlučio o promeni boje.

Komentari

Vaš komentar