Alkohol u EU najčešće piju Portugalci, najređe Letonci i Litvanci

Lifestyle 06. avg 202110:574 komentara
Izvor: Shutterstock

Alkoholna pića u EU najčešće piju Portugalci, a najređe Letonci i Litvanci, pokazuje najnovije istraživanje Eurostata, objavljeno povodom Svetskog dana piva koji se obeležava u petak.

Istraživanje je pokazalo da je u Portugalu čak petina stanovništva (20,7 odsto) konzumirala alkoholna pića svakodnevno, u Španiji (13 odsto) i Italiji (12,1 odsto). Nasuprot tome su Letonija i Litvanija, gde svega jedan odsto građana pije svakodnevno.

Povezane vesti

Kada se pogledaju nedeljne analize, prednjači Holandija, gde je skoro polovina stanovništva pila alkohol jednom nedeljno (47,3 odsto), a za njom neznatno zaostaju Luksemburg (43,1 odsto) i Belgija (40,8 odsto).

Mesečna potrošnja alkohola u EU, međutim, bila je najveća u Litvaniji sa 31,3 odsto, Letoniji (31,1 odsto) i Kipru (30,4 odsto).

Hrvatska može da se pohvali time da je u toj zemlji najveći procenat stanovništva koje nikada nije konzumiralo alkohol ili ga nije konzumiralo u poslednjih 12 meseci – čak 38,3 odsto.

Prema poslednjim istraživanjima za 2019. godinu na teritoriji EU 8,4 odsto odraslog stanovništva konzumiralo je alkohol svakog dana, 28,8 odsto nedeljno, 22,8 odsto mesečno, dok 26,2 odsto nikada nije konzumiralo ili nije konzumiralo alkohol u poslednjih 12 meseci.

Utvrđeno je da se dnevna potrošnja alkohola povećava sa godinama, pa najmanje piju oni koji imaju od 15 do 24 godine (jedan odsto), a najviše stariji od 75 godina (16 odsto).

Takođe, u svim državama članicama EU muškarci su konzumirali alkohol češće nego žene, a najviše su se opijali (takozvano “teško epizodno pijenje”) građani u Danskoj (38 odsto), a najmanje na Kipru i u Italiji (četiri odsto).

Komentari

Vaš komentar