Božićna zvezda, ukras praznika – kako da vam ne uvene i ne otpadne lišće

Lifestyle 27. nov 202208:32
Izvor: Pixabay

Božićna zvezda je lepa i raskošna biljka i poseban je ukras u prostoriji u zimskom periodu kada „oboji“ prostor crvenilom i radošću, piše Poljosfera. 

Mnogima od nas dogodi se da nakon kraćeg vremena sa biljke opadnu listovi. Kako da je negujemo, pa da i posle novogodišnjih praznika uživamo u njenoj lepoti?

Botaničko ime ove biljke je Euphorbia pulcherrima i dobila ga je po Euphorbusu, lekaru numidijskog kralja Jube. Prema predanju on je prvi koristio sok biljke, koji je otrovan, kao lek. Božićnu zvezdu još nazivaju i Poinsettia po Robertu Poinsetu koji je prvi ovu lepu biljku preneo iz Meksika u Severnu Ameriku.

Božićna zvezda u Meksiku raste kao žbun. Crveni delovi nisu cvetovi, već listovi, takozvane brakteje, koji okružuju sitne cvetove, prenosi Poljosfera.

Iako potiče iz Meksika ova biljka ne voli previsoke temperature vazduha i ne treba je držati pored radijatora. Osetljiva je i na temperature ispod 10 stepeni C. Najbolje uspeva u prostorijama u kojima je temperatura 12-22 stepena C. Ne podnosi nagle promene temperatura.

Zalivanje

Treba imati na umu da će i u slučaju preteranog zalivanja lišće opadati. Zemlja u saksiji ne sme biti previše vlažna, jer će koren istruliti, ali ni previše suva. Biljku treba zalivati u zavisnosti od potreba i vlage zemljišta u saksiji. Ritam zalivanja zavisi i od temperature u prostoriji. Ako je temperatura oko 20 stepeni treba zalivati po malo svaki drugi dan, a ako je temperatura oko 15 stepeni može i svaki četvrti dan. Korisno je svaki put pre zalivanja proveriti težinu saksije. U posudi ispod saksije ne treba da stoji voda. Povoljno reaguje na svakodnevno orošavanje zelenog dela biljke. Tokom zime božićnu zvezdu ne treba prehranjivati.

Komentari

Vaš komentar