Britanski zoološki vrt bogatiji za mladunče retke i ugrožene vrste kengura

Lifestyle 27. jan 202310:441 komentar
Handout/Chester Zoo/AFP

Stručnjaci za zaštitu prirode u zoološkom vrtu u Velikoj Britaniji snimili su trenutak kada je redak kengur penjač prvi put iskočio iz tobolca svoje majke, u sklopu istraživanja čiji je cilj da pomogne ugroženoj vrsti da preživi u divljini.

Neuhvatljivi Gudfelovov kengur penjač (Dendrolagus goodfellowi) malo je poznat u odnosu na australijskog kengura. Poreklom je iz planinskih prašuma Papue Nove Gvineje, gde su ugroženi zbog lova i uništavanja staništa.

Pročitajte još

Vrsta živi visoko na drveću i izgubila je više od polovine svoje populacije u poslednjih 30 godina.

Dendrolagus goodfellowi jedna je od 14 vrsta kengura penjača. Ostale se nalaze u nizinskim i planinskim šumama Indonezije, krajnjeg severa Kvinslenda u Australiji i takođe u Papui Novoj Gvineji.

Dejv Vajt, lider tima zoološkog vrta u Česteru u severozapadnoj Engleskoj, rekao je da su dokumentovali rast tobolčara pomoću posebnog endoskopa, koji je pažljivo stavljan u majčin tobolac.

„Imajući ove ugrožene vrste pod našom negom, možemo da naučimo toliko toga o njima i ova vrsta informacija koje prikupljamo mali je deo njihovog očuvanja u divljini“, rekao je za AFP.

Budući da se malo zna o njihovom razvoju, naučnici se nadaju da će snimanje procesa kamerom poboljšati prakse očuvanja i pomoći drugim sličnim vrstama u jugoistočnoj Aziji da prežive u divljini.

Komentari

Vaš komentar