Četiri grupe namirnica koje treba da izbegavate ako želite da smršate

Lifestyle 07. maj 202122:0610 komentara
Shutterstock

Iako telesna aktivnost ima mnogo dokazanih blagodeti, nove studije otkrivaju da je pravilna ishrana temelj uspešnog gubitka kilograma. Zato, ako želite da smršate sledeće četiri stvari trebalo bi da izbegavate po svaku cenu.

Povezane vesti

Gazirana pića

Gazirana pića su najveći izvor praznih kalorija. Kad pijete sokove, telo se puni šećerom, a ne dobije apsolutno nikakvu hranjivu vrednost. Ukratko, ovakvi sokovi pune telo velikom količinom kalorija, ali vas neće zasititi jer nemaju hranjivu vrednost.

Ako redovno pijete sokove, veće su šanse da ćete se ugojiti. Na primer, jedna limenka gaziranog soka od 330 ml sadrži oko 160 kalorija. Ako pijete limenku soka dnevno, za mesec dana ćete uneti oko 4.800 dodatnih kalorija u telo, što je oko 0,6 kilograma.

Alkohol

Ako želite da smršate treba da prestanete da pijete alkohol. Kao i sokovi, i alkohol sadrži prazne kalorije, što znači da nema pravu hranjivu vrednost. Alkoholna pića neće vas zasititi, a unećete dodatne kalorije u telo. Alkohol vas takođe potiče i da jedete više, a usporava vaš metabolizam.

Trans masti

Trans masti se nalaze u mnogim prženim i prerađenim namirnicama. Studije navode da će osobe kod kojih trans masti čine osam odsto kalorija u ukupnom udelu kalorija dobiti oko 7,2 odsto telesne mase kroz osam godina.

Trans masnoće podstiču gojenje, a uzrokuju i gomilanje masti iz drugih delova tela u predeo stomaka. Osobe koje žele da smršaju trebalo bi da izbegavaju prerađenu hranu.

Rafinisane žitarice

Rafinisane žitarice uključuju brašno, beli hleb, beli pirinač, bele testenine i njihove derivate, navodi se na sajtu Lifehack.

Nutricionisti ih nazivaju “lošim ugljenim hidratima”, jer su ove namirnice odgovorne za gojenje kod mnogih ljudi. Prilikom procesa obrade ove namirnice gube vlakna i hranljivi sadržaj, a ostaju šećer i skrob koji se pretvaraju u masnoću i dovode do gojenja. Ako želite da smršate, trebalo biste da izbegavate ove namirnice i i da jedete proizvode od celog zrna žitarica.

Komentari

Vaš komentar