Da li ste i vi bili diskriminisani zato što ste „previše“ mladi ili stari?

Lifestyle 28. sep 202110:20 > 10:3827 komentara

Ejdžizam ili diskriminacija na osnovu godina problem je koji postoji ne samo u Srbiji, već i celom svetu. Ako ga ne budemo na vreme prevenirali, ejdžizam će biti najrasprostranjeniji oblik diskriminacije. On počinje tako što se predrasude, umesto da se suzbijaju, promovišu - ne samo prema starijima i već i prema mladima, kažu gošće N1, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i Alana Armitaž, regionalna direktorka Populacionog fonda Ujedinjenih nacija za istočnu Evropu i centralnu Aziju.

Janković je kao primere diskriminacije navela da kada ste mladi važe predrasude da ste sebični, nezainteresovani, bez iskustva i znanja, kao i da vas drugi ne interesuju i mislite samo na sebe. I za starije važe predsrasude – da ste sebični, džangrizavi, da takođe mislite samo na sebe, ali i da ste staromodni i nesposobni.

Poverenica ističe da se često i u praksi, u okviru instuitucija koje se bave starijima misli da su nesposobni i da su imali slučajeve postupanja centara za socijalni rad koji su svoj mišljenje o tome da li će nekog uputiti na oduzimanje poslovne sposobnosti ili smestiti u dom za starije, bazirali na tome šta oni misle o starenju i sopstvenim predrasudama, a ne na istinskim kapacitetima ljudi.

Ona naglašava da ne treba uvek posmatrati starost kao zlatno doba i da nemamo svi iste sposobnosti, ali da problemi nastaju jer se „nema dovoljno vremena da se čovek sasluša“. Kaže i da su u pojedinim institucijama imali slučajeve gde je utvrđena starosna diskrimacija i da su zato iskoristili ovlašćenja i poslali svim centrima preporuku u kojima su navedene mere neophodne da odrede koji je najbolji vid podrške za najstarije sugrađane.

Janković je istakla i da su dve oblasti gde se stariji najčešće susreću sa diskriminacijom kada su u pitanju institucije – socijalna i zdravstvena zaštita, budući da usluge nisu ravnomerno raspoređene, niti ih ima u dovoljnoj meri.

Alana Armitaž kaže da je dobro videti da je Srbija ukazala prioritet pitanju ejdžizma i na regionalnom i na nacionačlnom nivou, budući da više od polovine stanovništva oseća diskriminaciju zbog godina. Ona je povodom konferencije, koja se danas na tu temu održava u Beogradu, rekla da je svetska diskusija o ovom problemu krenula iz Beograda, uzevši u obzir činjenicu da Srbija kao i druge zemlje u regionu jako brzo stari, ali i zbog činjenice da je zemlja prepoznala problem i da su u njegovo reševanje uključeni svi segmenti društva. „Znamo da u ovom trenutku više od 20 posto stanovništva ima preko 65 godina, to jeste u skladu sa ostatkom sveta, ali činjenica je i da Srbija preuzima liderstvo kada se radi o pravima starih i njihovoj zaštiti“, kaže.

„Ko je pustio čoveka od 72 godine da vozi autobus – i to je ejdžizam“

„Ne razumemo nijednu pojavu dok se na nađemo u tim cipelama. Starost nam je jedina svima sigurnost, ako budemo imali sreće da ostarimo“, rekla je Janković i dodala da nije naša slika idealna, niti je u zemlji blagostanje pa da smo zbog toga izabrani, ali da Srbija kao kredibilna članica UN smatra da je jako bitno da otvorimo oči i kažemo da imamo problema. „Notirali smo ih i krećemo u rešavanje, jer ovo jeste globalni problem i za manje od pola veka broj starijih će znatno prevazići broj mlađih od 15 godina, rekla je Janković.

Ona je navela i primere diskriminacije mladih prilikom traženja posla, stana…

„Kod poslodavca kada dođe mlada žena suoči se sa težom mogućnošću zapošljavanja jer se pretpostavlja da će otići na porodiljsko odsustvo“, rekla je Janković i dodala da bi, da bi promenili taj odnos bilo potrebno da radimo na rodnoj ravnopravnosti. Navodi i primere da poslodavci govore mladima i – ti ćeš biti neodgovoran, ne znam da li da ti dam šansu.

Ona navodi i da su žene posle 50 godina mnogo teže zapošljiva kategorija jer postoji predrasuda o manjoj efikasnosti i da niste sposobni da pratitie inovacije.

Upitana da li je ejdžizam kada kažemo ko je pustio čoveka od 72 godine da vozi autobus i da izazove nesreću, ona navodi da jeste. „Niko nije pustio vozača da vozi a da nije prethodno izvršen lekarski pregled, to je moglo da se desi i nekom mlađem čoveku, nije stvar u godinama…“, ističe Janković.

Alana Armitaž kaže da tako veliki deo stanovništva ima preko 65 godina i da će on rasti u narednim godinama, zbog čega je ključno da se pozabavimo zaštitom zdravlja i prava starijih osoba. „Percepcija da su stari teret je zastarela, danas su i stari živahni, zdravi i sposobni da uče tokom celog života. Ako ulažemo u stare, oni će nastaviti da doprinose društvima“, rekla je Armitaž.

Komentari

Vaš komentar