Dijamant od 170 karata – najveći dragi kamen pronađen u poslednjih 300 godina

Lifestyle 27. jul 202217:512 komentara
Ružičasti dijamant, Angola
Tanjug/Lucapa Diamond Company via AP

U Angoli je otkriven veliki ružičasti dijamant od 170 karata, najveći dragi kamen koji je pronađen u poslednjih 300 godina, prenosi AP.

Dijamant je nazvan „Lulo Rose“ i pronađen je u aluvijalnom rudniku dijamanata Lulo.

„Samo je jedan od 10.000 dijamanata obojen u roze. Dakle, sigurno gledate u veoma redak primerak kada pronađete ogroman ružičasti dijamant“, rekao je izvršni direktor dijamantske kompanije Lukapa Stiven Vederal za AP.

Očekuje se da će ružičasti dragi kamen dostići visoku vrednost na aukciji, a Vederal je rekao da ne zna kolika će biti cena, imajući u vidu njegovu boju.

Lulo je aluvijalni rudnik, što znači da se kamenje izvlači iz rečnog korita. Kompanija Lukapa traži podzemna ležišta, poznata kao kimberlitne cevi, koja bi bila glavni izvor dijamanata, rekao je Vederal.

„Tražimo kimberlitne cevi koje su ove dijamante izvukle na površinu. Kada pronađete dijamante visoke vrednosti, to svakako podiže uzbuđenje iz naše perspektive, s obzirom na naš lov na primarni izvor“, kazao je Vederal.

Oko 400 radnika je zaposleno u rudniku Lulo, koji je već proizveo dva najveća dijamanta ikada pronađena u Angoli, uključujući i prozirni dijamant od 404 karata.

„Ovaj rekordni i spektakularni ružičasti dijamant izvučen iz Lula nastavlja da prikazuje Angolu kao važnog igrača na svetskoj sceni, kada je u pitanju iskopavanje dijamanata, i oslikava potencijal za ulaganje u našu rastuću industriju rudarstva dijamanata“, naveo je ministar mineralnih resursa, nafte i gasa Angole Diamantino Azevedo.

Ružičasti dragi kamen je peti po veličini dijamant otkriven u rudniku u kojem je do sad pronađeno 27 dijamanata od 100 ili više karata.

Komentari

Vaš komentar