Divlje svinje se „odomaćile“ na Novom Beogradu, ima li razloga za brigu?

Lifestyle 02. dec 202211:0326 komentara
Izvor: Pixabay

Na Novom Beogradu su se ponovo pojavile divlje svinje, a redakciji N1 je nekoliko čitalaca javilo da ih sreće noću. Ekipa N1 proverila je ima li ih zaista...

U junu 2019. godine, usled visokog vodostaja Dunava, koji je poplavio Veliko ratno ostrvo, određeni broj divljih svinja spas je pronašao na području Novog Beograda, što je tada prouzrokovalo veliku uznemirenost u javnosti. O tome da su one ponovo viđene na Novom Beogradu, za N1 svedoči Goran Mijatović.

„Već mesec dana. Kad sam se pre mesec dana vraćao s posla, prolazio sam ulicom taksijem, vidim – tri divlje svinje stoje na ulici. Reakcija je bila – kakve divlje svinje?!? Dok smo otvorili prozor da ih snimimo, one su pobegle“, priča Goran Mijatović, jedan od gledalaca koji nam je javio da se na Novom Beogradu šetaju divlje svinje.

POVEZANE VESTI

I to je, kaže, tako prošlo.

„Prošlu subotu, krećem s posla, u taksiju, kad na semaforu divlji vepar ide ulicom. Mi stanemo, tu kod Nordeusa, snimim video koji sam vam poslao… Kao da je pitoma svinja, a onda je pokušao da udari u kola“, izjavio je Mijatović.

Divljeg vepra video je, kaže, i preksinoć kada se vraćao s posla.

„On stoji ispred nas, snimamo ga, stoji, reakcija nikakva… Došao sam kući pa razmišljam – nije u redu, ovde je naseljeno mesto, zamislite neku ženu koja u 5 sati ujutru krene na posao… može da bude tragično. Ja sam rekao da molim nadležne da reaguju, da dođu ovde i nađu ih. Vepar od 100 kila na ulici da ga gledaš, nije prijatno“, naglasio je Mijatović.

Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue kaže, međutim, za N1, da u susretu sa divljim svinjama, ne treba paničiti.

„U tom susretu ne treba bežati, ne treba dizati paniku i viku, treba sačekati da one prođu. Generalno, divlje životinje se boje ljudi, one kad vide ljude ili ih namirišu, beže. Ne treba praviti paniku“, naglasio je.

Gavrić napominje da one u ovom periodu nisu toliko opasne.

„One sad traže hranu, nemaju mlade i nije vreme za parenje. U Beogradu je najbolje pozvati Veterinu Beograd i obavestiti ih o tome gde su divlje svinje viđene. Jedino je Veterina osposobljena za hvatanje divljih svinja“, kazao je.

Pogledajte uključenje u emisiju Novi dan:

Komentari

Vaš komentar