Do Ulcinja – tragom sunca, jugom maslina…

Lifestyle 02. avg 202108:00 > 05. avg 2021 16:46
Izvor: Gezim Mavrić

Tragom sunca, mirisa mandarina i maslina, s toplim peskom pod stopalima… vodimo vas letos do Ulcinja. Najjužnija tačka crnogorskog primorja nudi meditativni mir i tišinu, onima koji čeznu za njim, ali i slatki nemir adrenalinskog pulsiranja kad se “zakačite” za nebo nošeni vetrovima mora…

Velika plaža u Ulcinju je peščana pista koja počinje kod Rta Đerane, 5 km južno od centra Ulcinja, u dužini od 12,5 kilometara i najvećim delom sa širinom od 50 metara, se proteže uz najčistije more do Ade Bojane. Tu ne sleću avioni, pokatkad neki helikopter, kad njime stignu na tu obalu svetske megazvezde šoubiznisa, nakon što slete na tivatski ili podgorički aerodrom sa Air Montenegro i požure južnije, da što pre osete taj vreli sitni pesak pod stopalima, beskonačan plavi horizont i milovanje vetra na licima i u kosi… Svi žele što pre da osete taj poseban “vajb” filmske scenografije morske obale…

Gezim Mavrić

A leti se, i te kako leti na Velikoj plaži, kajtesurferi iz celog sveta “doleću” upravo na ovu plažu da “uhvate vetar” i “zakače” sa za nebo svojim zmajevima… Velika plaža je od 2009. godine, kada je tu napravljen prvi kajt klub “Dolcinium”, do danas popularizovana da je dostigla nivo „prestonice“ kajtsurfinga na Jadranu, koja može stati rame uz rame sa onima na Kanarskim ostrvima, Havajima, u Portugalu ili Egiptu, gde su ti sportovi i najpopularniji.

Promo/ Edin Sarvan

Duž Velike plaže je petnaestak kajtsurf klubova koji pružaju obuku pa neki gosti planiraju letovanje u Crnoj Gori ciljano da bi se baš tu, u Ulcinju obučili tom sportu. Ove godine kajt klub “Dolcinium” je u julu proslavio 13-u sezonu, potpuno renoviran, sa ambijentom najegzotičnijih lokacija sveta, koji još uvek važi za najpopularniji klub na Velikoj plaži.

Zabava na Velikoj plaži je baš taj party osećaj kakav zamišlja i očekuje mladi “putnik” u videu: Montenegro – Born to fly

Promo/ Edin Sarvan

Duž plaže, u kajt klubovima i lokalima možete čuti raznovrstan muzički repertoar od džeza, preko soula, fanka, do haus i lajv muzike. Zabava je pri vrhu prioriteta na listi posetilaca Velike plaže, u kajt klubovima često gostuju svetska imena di-džej scene, dan na plaži se se lako produži do najvatrenijeg sutona na obali, a onda nastupa “ludi letnji ples” do iza ponoći…

Gezim Mavrić

Ako se malo odmaknete ka obali, čujete ipak samo talase. To je ta “zvučna izolacija” mora koja stvara ambijent za romantične duše!

Najveći turistički kompleks na plaži je HTP „Velika plaža“ koji ima turističko naselje, hotel, porodične apartmane, bungalove, a duž ovog dela obale su mnoge privatne plaže sa imenima poznatih svetskih plaža na drugim kontinentima („Copacabana“, „Miami“…) što je i simpatično, i auto kampovi, kamp šatorska naselja…

U delu naselja Štoj dosta je lepih apartmana okruženih plantažama mandarina, i često gosti godinama borave kod istih domaćina, prosto su se odomaćili na obali.

Gezim Mavrić

A u produžetku Velike Plaže je čuvena Ada Bojana. Kako se priroda poigrala tu! Reka Bojana se na tom mestu uliva u more, i tu je formirano trouglasto poluostrvo sa obe strane omeđeno rekom Bojanom – prirodni rezervat nastao davne 1852. godine. Plaža je peščana, duga 3880 metara, a voda u priobalju izuzetno je plitka. Naročito je lepo ako nekim plovilom obilazite obalu i posmatrate Adu i sa mora. Ada je, kažu zaljubljenici u ovaj deo obale, čista ljubav! Kao ljubav reke koja nestaje u zagrljaju mora – malo ko jednom dođe na Adu, a da se ne vrati. Ada ima svoje “fanove” koji tu godinama dolaze i prosto ne žele da idu negde drugde, jer svugde je “drugo”, Ada je broj jedan za njih, ono za čim su tragali i našli. Na Adi svako nađe sebe – tako kažu.

Po uzoru na ribarske sojenice kakve su odavno bile tu na Adi, napravljene su vikendice, naselje na vodi. Kućica na vodi – pa ko od nas ne sanja jednu takvu za privremeni dom, za odmor po sopstvenoj meri! Kako kažu, iz kreveta skačeš u vodu, sa nogama u vodi piješ jutarnju kafu… U delu Ade je dosta šatorskih kampova, ali i onih sa kamp kućicama koje su prava lokacija za nezaboravnu Ada-avanturu.

Pavle Markoc

‘Euphoria kite surf beach“ je mesto na kom ćete u potpunosti osetiti autentičnost i bliskost sa ovim čarobnim kutkom zemlje. Topla preporuka za ovu malu oazu domaćinske atmosfere i crnogorskog gostoprimstva.

Ima i putnika namernika koji sa čudnim putujućim kućama “navrate” na dan – dva na Adu, budu tu, uživaju koliko im se svidi i nastave svoj put… Ada je poseban imaginarijum. Ada je takva – nikog nije oterala.

Gezim Mavrić

Na Adi je i u svetu čuveno, nudističko naselje “Ada Bojana” – prvi bungalovi za nudiste tu su napravljeni 1973. godine.

Ada Bojana je omiljeno mesto i ljubiteljima ptica, jer to ostrvo spada u područja od međunarodnog značaja za boravak ptica. Pored izvanrednih mogućnosti za sportsku rekreaciju, jedrenje, kajting, skijanje na vodi, na Adi imate mogućnost i jahanja. Fantastične slike jahača konja na Adi u suton obišle su svet…

Ulcinj je udaljen od Tivta i Podgorice oko 70 km, a tu su i najbliži aerodromi. Tako da možete da birate gde slećete sa Air Montenegro kad je vaš krajnji cilj Ulcinj.