Kada bi deca trebalo da prestanu da spavaju sa roditeljima

Lifestyle 26. jul 202220:2611 komentara

Glumica Ališa Silverstoun godinama otvoreno govori o svom pristupu roditeljstvu. Ove nedelje je ponovo glavna tema medija nakon što je otkrila da još spava u istom krevetu sa svojim 11-godišnjim sinom.

Porodična psihoterapeutkinja Radmila Vulić Bojović kaže da je teško generisati kada bi deca trebalo da prestanu da spavaju sa roditeljima i da to zavisi od mnogo faktora.

„Postoje porodice koje nemaju uslove da deca spavaju na drugi način osim u istom krevetu. Postoje neki običaji koji variraju, u Kini deca izlaze kada ona to žele. Ja se pitam čija je to potreba – deteta, mamina ili i jednog i drugog. Od viška ljubavi niko nije umro, od manjka su mnogi“, kaže psihoterapeutkinja.

Pojašnjava da dosta zavisi od toga kako je odnos ustrojen.

„Decu možemo voleti jako a ne spavati s njima. Činjenica da postoji bliskost i taktilna komunikacija je nešto što samo može da učvrsti odnos i mislim da do ulaska u pubertet je nešto sasvim regularno i preovlađujuće. Ne nužno da spavaju u istom krevetu, ali da imaju odnos koji je taktilan. Odnos majke i sina je nešto što je romantizovano i opisano u literaturi i raznim kulturološkim pričama. Može biti model i nešto što određuje potonje izbore tog dečaka, ali ne mora nužno da znači. Nekada je taj blizak odnos zamena za partnerski odnos koji nije adekvatan“, kaže Vulić Bojović.

Ona smatra da da deca treba da spavaju u odvojenim krevetima.

„Teško je reći koje je vreme kada deca treba da spavaju sama, imate decu koja su plašljiva i burno reaguju na odvajanje. Cilj roditelja je da se vaspita nezavisno i dete koje može da se pobrine za sebe. Od tri do pet godina odvajanje deteta u sopstvenu sobu i krevet ima smisla, ako postoje uslovi za tako nešto“, rekla je vulić Bojović.

Komentari

Vaš komentar