Kako će izgledati krunisanje kralja Čarlsa Trećeg – do ulaznica i lutrijom

Lifestyle 22. jan 202308:448 komentara
Izvor: REUTERS/Ed Sykes/File Photo

Uz tradicionalnu crkvenu ceremoniju i kraljevsku povorku, krunidbeni vikend britanskog kralja Čarlsa III sadržaće i koncert prepun globalnih zvezda i nacionalni "veliki ručak", objavila je Bakingemska palata. 

Čarls Treći (74) postao je kralj u trenutku smrti svoje majke Elizabete II u septembru prošle godine. Postao je tada i šef 14 država Komonvelta, uključujući Australiju, Kanadu i Novi Zeland.

Krunisanje se, međutim, tradicionalno održava nekoliko meseci nakon što je novi suveren nasledio tron, nakon razdoblja nacionalne žalosti za prethodnim monarhom i intenzivnih priprema za raskošnu svečanost ustoličenja novog.

Prvo krunisanje u Britaniji od 1953. godine biće gledano širom sveta i prisustvovaće mu brojni svetski zvaničnici. Počeće formalnim krunisanjem Čarlsa i pomazanjem u londonskoj Vestminsterskoj opatiji u subotu 6. maja, u tradiciji staroj više od 900 godina.

Pročitajte još

Službu će voditi kanterberijski nadbiskup Džastin Vebi i trebalo bi da oslika i istorijsku tradiciju britanske monarhije i njenu modernu ulogu.

Krunisana će biti i kraljica supruga Kamila.

Par će u Vestminstersku opatiju stići u „kraljevskoj povorci“ zajedno s ostalim članovima porodice. U Bakingemsku palatu će se vratiti u još većoj povorci, „krunidbenoj procesiji“, i potom okupljenima, kojih se očekuje na hiljade, mahati s balkona palate.

U nedelju će biti poseban koncert u dvorcu Vindzoru koji će uživo prenositi BBC. Nastupiće „globalne muzičke ikone i savremene zvezde“, kaže se u saopštenju palate. Ulaznice će se deliti lutrijom.

Centralni deo večeri biće „osvetljavanje nacije“, odnosno osvetljavanje ključnih britanskih znamenitosti veštačkom rasvetom.

U ponedeljak 8. maja, koji će Britancima za ovu priliku biti neradan dan, biće organizovani dobrotvorni nacionalni ručkovi i ulične zabave širom zemlje.

Hoće li na krunisanje biti pozvan, i hoće li se odazvati princ Hari i njegova supruga Megan, koji su brojnim intervujima i Harijevom knjigom „Spare“ zasenili prve mesece Čarlsove vladavine, još je nepoznato.

Komentari

Vaš komentar