Kako da banane što duže budu sveže i da ne pocrne

Lifestyle 22. apr 202220:402 komentara
banana
Izvor: Pixabay

Banane su omiljeno voće, a jasno je i zašto – ukusne su ako se jedu same, savršen su dodatak voćnim pićima, odlične su u kolačima i voćnim salatama. Iako ih često ostavljamo na kuhinjskom elementu ili u činiji na stolu da nam budu što bliže kada nam se jede nešto slatko, možda to nije najbolji način za čuvanje. Da li banane možda treba čuvati u frižideru? Evo šta stručnjak za hranu kaže - koji način skladištenja je najbolji.

Jednostavno rečeno, trebalo bi da ih stavite u frižider kada su zrele koliko god želite.

Povezane vesti

„Banane mogu da se ostave na stolu, ali samo dok potpuno ne sazre, a onda ih treba staviti u frižider jer će biti dobre za jelo još nekoliko dana“, rekla je dr Tamika Sims, nutricionista. Ako želite da imate banane još nekoliko nedelja, imate sreće jer ih možete čuvati i u zamrzivaču. Samo ih prethodno oljuštite i isecite i čuvajte u plastičnoj kesi koju ćete dobro zatvoriti.

Verovatno ste primetili da se banane ne čuvaju u frižideru u prodavnicama. Ako je stavite u frižider dok je još zelena, promeniće se ukus biće gorka, takođe će promeniti boju i brzo će istrunuti. Barem tako kažu u Američkoj kancelariji za poljoprivredu, piše Ordinacija.hr.

Ako vidite da je banana previše oštećena, možete je baciti. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, to može značiti da je pokvarena ili da je na najboljem putu da to postane. Treba obratiti pažnju i na bananu koja je veoma mekana i ima čudan miris – bacite i nju.

Zašto banane tako brzo trule?

Banane su samo jedno od mnogih voća koje ispuštaju gas koji se zove eten, a zapravo je biljni hormon koji izaziva sazrevanje.

Avokado, paradajz i krompir su namirnice koje ga takođe oslobađaju kada sazre i uvek ih treba čuvati dalje od drugog voća i povrća.

Pomenuti gas se oslobađa iz stabljike biljke, odnosno one male stabljike na jednom kraju banane, pa ih je u stvari potrebno samo umotati kako bi se sprečilo širenje ovog gasa. Za umotavanje možete koristiti providnu foliju, a ako slabo prijanja koristite dodatne gumice da je pričvrstite.

Produžite im rok trajanja

Da bi proverili da li je potrebno umotatati sve banane zajedno ili svaku zasebno, portal Food52 je uradio eksperiment kako bi video koji metod najbolje funkcioniše. Posle nekoliko dana došli su do zaključka da će proces propadanja banane usporiti umotavanje svake banane posebno. Dakle, razdvojite ih ako već nisu i zaštitite svaku posebno.

Kada banane sazre kako želite, možete ih jednostavno staviti u frižider i one će ostati sveže. Takođe morate znati da će, ako ih stavite u frižider dok su još zelene, takve i ostati, a da će kada ih izvadite iz frižidera brzo pocrneti, piše Ordinacija.hr.

Komentari

Vaš komentar