Kako da se oslobodite stresa pred odlazak na godišnji odmor

Lifestyle 27. jul 202220:293 komentara
Unsplash/Damir Bosnjak

Godišnji odmor je nešto čemu se svi radujemo i što nam je često motivacija da završimo sve druge obaveze na vreme, kako bismo mogli da se opustimo, ali vrlo lako može da postane i izvor stresa ukoliko se unapred previše opteretimo.

Pred putovanje važno je pripremiti se, tako da je dobro da imate spisak obaveza i proverite šta je sve potrebno da ponesete. Međutim, uopšte ne treba sve ostaviti za poslednjih par dana, jer ćete onda nepotrebno izludeti sami sebe i opteretiti se umesto da budete spremni za opuštanje. Zato sledi četiri saveta kako da do toga ne dođe, piše City magazin.

Planirajte na vreme

Verovatno najpametnija stvar koju možete uraditi je da na vreme napravite spisak obaveza pred putovanje i krenete da ih precrtavate jednu po jednu. To naravno ne treba da preuzme samo jedna osoba, već obaveze treba raspodeliti, ali što pre budu gotove, to će manji pritisak biti na kraju, pred samo putovanje.

Lista obaveza treba da se osvrne na potrepštine za sam put, kao što su kofer, ranac, važeći pasoš, ali i za sve vreme dok ste odsutni, odnosno šta sve treba da spakujete od odeće i obuće, lekova, kreme za sunce…

Obavestite kolege da nećete biti dostupni

Ukoliko možete, započnite odmor nekoliko dana pre samog putovanja kako biste se navikli na to da niste u kancelariji i da nemate poslovnih obaveza. Obavestite kolege da nećete biti tu, po potrebi zadužite nekog da preuzme obaveze koje ne mogu da čekaju, a o svemu ostalom razmišljajte tek po povratku.

Preporuka je da stavite automatski odgovor na svoj mejl nalog, kako bi svi znali da niste tu i da jednostavno ne proveravate isti.

Obavite finalne pripreme ranije

Ima stvari koje se ne mogu završiti ranije, ali ima i onih koje mogu – pa tako možete unapred razmisliti koje stvari treba oprati, da li treba da kupite neku novu stvar, da li ste nekog zadužili da vam zaliva biljke, da li vaš ljubimac putuje sa vama ili ga neko čuva. Pripremite stranu valutu, proverite da li možete da plaćate karticom u inostranstvu i ništa manje važno – kupite namirnice koje mogu da vas čekaju u zamrzivaču kako vas ne bi dočekala kuća bez ikakve hrane.

Opustite se par dana pred polazak

Ovde ne mislimo samo na pokušaj da sebi kažete da ste opušteni, nego na praktične postupke. Ukoliko ste na vreme obavili sve ostalo, iskoristite dan pred put da slušate opuštajuću muziku, čitate knjigu, odmorite uz omiljenu seriju, jednostavno se isključite iz huke i buke svakodnevice i tako će vaš organizam biti spremniji za odmor.

Komentari

Vaš komentar