Kako da vam cveće ne uvene dok ste na odmoru

Lifestyle 10. avg 202118:01 > 19:522 komentara
Izvor: Gordana Vaš

Tokom godišnjih odmora problem sa cvećem lako je rešiv ako imamo poverljive komšije, rođake ili prijatelje, kojima nije teško da prošetaju do našeg stana i zaliju ga. Međutim, ako nemamo tu mogućnost, kao i za sve u životu, tako i za ovaj problem postoji rešenje.

Odlazak na godišnji odmor ne podrazumeva samo izbor željene destinacije, već zahteva i plan za održavanje stana, a najbitniji detalj je svakako nega biljaka tokom godišnjeg odmora.

Ljubitelji cveća znaju da je teško naći pravi način da njihovo, sa puno pažnje, negovano saksijsko cveće ostane takvo i nakon povratka kući, ukoliko nemaju poverljivog komšiju, rođaka ili prijatelja koji bi preuzeo na sebe tu brigu dok su odsutni.

Postoje saksije, posude koje samozalivaju biljku (imaju duplo dno i priliv vode se podešava), ali kod nas, ako se i nađu, mnogo koštaju za prosečan standard naših domaćinstava.

Kaktus se može zaliti pre odlaska na put i njemu je za 15 dana to dovoljno. To, naravno, ne važi i za ostale biljke, ali postoje neke praktične metode koje su do sada dale veoma dobre rezultate.

U velikim centrima za baštovanstvo možete pronaći posebne sisteme za automatsko zalivanje koji rade po principu kap po kap. Takođe, možete prilikom sadnje u zemlju dodati specijalne praškaste preparate koji se prilikom prvog zalivanja pretvaraju u želatin. Ovakva struktura im omogućava da imaju veliku moć upijanja vode, čime je smanjena potreba za čestim zalivanjem.

Sisteme za zalivanje možete i sami napraviti od predmeta koje imate u kući.

Gordana Vaš

Tako, na primer, manje biljke stavite u kadu, a zatim obmotajte krpama ili starim čaršavima koji su dobro natopljeni vodom. Imajte u vidu da ovaj sistem ne može da funkcioniše duže od nedelju dana i održiv je samo u kupatilu koje ima prirodni izvor svetlosti.

Veće biljke, kao što su dracena, fikus i druge, možete navodnjavati preko plastične flaše.

Izbušite male rupe na čepovima, zatim flaše napunite vodom i zabodite što dublje možete čepom nadole u zemlju. Kroz rupice na čepovima voda će isticati kap po kap tako da će biljke dobijati potrebnu negu bez opasnosti od preterane vlage.

Za biljke koje inače držimo na terasi, kao što su smilje, ruzmarin, petunije, muškatle, najbolje je obezbediti zalivanje pobadanjem flaša i sa više vode u podmetačima.

Ko ima biljke u velikim saksijama može se poslužiti i peskom. Natopite dobro biljku i stavite je u malo dublji sud u koji se takođe sipa voda. Oko same biljke se u saksiju sipa pesak da čuva vlagu i biljke na ovaj način mogu izdržati i mesec dana.

Pixabay.com

Cveće koje se nalazi na balkonu treba da unesete unutra kako biste ga zaštitili od visokih temperatura. Grupišite ga prema potrebama za svetlošću. Stručnjaci savetuju da saksije poređate po trpezarijskom stolu i da primenite neki od navedenih principa za zalivanje.

Veoma je važno da pre polaska na letovanje sve biljke očistite kako biste izbegli rizik od pojave infekcije i obavezno ih, neposredno pre puta, obilno zalijte.

Takođe, važno je imati na umu da kada krenemo na put, ne bi trebalo da spustimo roletne i potpuno zamračimo prostoriju, jer biljke tako neće moći da opstanu. Moramo im obezbediti minimum svetlosti.

Komentari

Vaš komentar