Kako istrenirati telo da se budi ranije

Lifestyle 25. jul 202208:446 komentara
spavanje
Pixabay

Dosta vam je toga da prekasno zaspite i budite se umorni? Rešenje nije u nalivanju kafom ujutru, a stručnjak za spavanje Majkl J. Brojs je podelio nekoliko saveta koji mogu telo da "istreniraju" da vremenom počne ranije da se budi, piše Mind Body Green.

Budite dosledni

On kaže da, kada menjate svoj raspored spavanja, treba paziti na doslednost. Tvrdi tako da nam je, da se cirkadijalni ritam prilagodi novom rasporedu, potrebno približno 21 dan, a dodaje i da to, ako ste navikli da se budite u određeno vreme, nikako nije jednostavno kao raniji odlazak u krevet.

Pročitajte još

“Kada pronađete novo vreme buđenja do kog želite da dođete, morate da se zapravo prisilite da se budite u to vreme 21 dan zaredom, kako bi vaš mozak to uskladio”, objašnjava stručnjak, prenosi Večernji list.

Držite alarm dalje od kreveta

Ako vam je alarm odmah uz krevet, verovatno ga ugasite čim se oglasi i nastavite da spavate, ali ako ga ostavite malo dalje, moraćete da ustanete da ga isključite i najteži deo buđenja je gotov.

To će vas sprečiti da odlažete alarm satima, pa ćete tako ustati na vreme.

Izlažite se prirodnom dnevnom svetlu

Stručnjak objašnjava da boravak na svetlu od najmanje 15 minuta čim se probudimo signalizuje mozgu da je to vreme kada bi trebalo svakog dana da se budimo.

Preko dana vam prozor može biti otvoren, kako bi vam u stan ulazilo što više dnevne svetlosti, piše Mind Body Green.

Ne oslanjajte se na kafu

Savetuje i da maksimalno izbacite kofein dok pokušavate da prilagodite svoj raspored, jer od njega nećete dobiti energiju kao što možda mislite.

Ako počnete da unosite manje kofeina, san će vam biti kvalitetniji, a dobro je izbaciti i alkohol kada želite da se budite ranije, jer negativno utiče na san.

Pronađite motivaciju

Ako imate prijatelja ili člana porodice koji deli vaš cilj ranog buđenja, možete da se oslanjate jedno na drugo.

Stručnjak kaže da možete jedan drugog naizmenično da zovete ujutru, motivišući se tako da ustanete. Ako to nije opcija, može biti korisno da imate zadatak ili obavezu za koji morate da ustanete, kao što je izvođenje psa ujutru u šetnju ili zakazivanje kasnijeg sastanaka.

Komentari

Vaš komentar